Tovább az eszköztárra

Fő devizapárok (Forex) tulajdonságai

ETFmustang
Megosztás, most...

Devizapárok tulajdonságai, reakciók a piaci hatásokra

 

 


 
 
Devizapárok reakcióinak megismerése, kiismerése fontos a devizakereskedés szempontjából is, mert meghatározó lehet a befektetésünk kimenetelére is. A deviza kockázatok szerepét, talán nem kell ecsetelnem, mert testközelből tapasztaljuk  a hitelek területén.
-Főleg ha nincs lefedezve a devizahitel. Relatív kisebb összegekből, ez megvalósítható. Teljesen mindegy, hogy milyen devizában van a hitel, és mennyit erősödik vagy gyengül a forint.
Befektetések szempontjából, relatív erős forint mellet a külföldi pénzügyi eszközökbe való befektetés esetén a gyengülő forint, kellemes meglepetéseket tud okozni a számláinkon. Hitelek esetében, ez pont fordítottan igaz. Harmatgyenge forinton a legjobb a hitelfelvétel, úgymond gyenge forint mellett barátságos és kedvező az eladósodás. Mert erősödő forint esetén, egyre kevesebb a törlesztő.
Akármilyen okosságokat írhatók, ami igazán megadja a piacok ritmusát, az a dollár megítélése.  Ha dollár erősödik, akkor teljesen mindegy, hogy például hazánkban is mi történik, úgy fog gyengülni a forintunk, mint a harmat. Erről írtam egy bejegyzést…itt.

A dollár mozgása közvetve, vagy közvetlenül befolyásolja a többi deviza alakulását, így a devizapiacok megismerését a dollár megismerésével kell kezdeni, erre a legjobb a EUR/USD deviza. A deviza piac egy kockázatos piacnak minősül, odafigyelést és fegyelmet igényel. Ezért is szoktam javasolni, hogy ha meg akar ismerkedni a deviza kereskedéssel, először is a devizákba fektető tőzsdei alapok mozgását, kereskedését érdemes megfigyelnie.

 

Főbb devizakeresztek.:

EUR/USD 32%-át teszi ki a devizapiacnak, a legmeghatározóbb devizapárnak minősül. Kifejezetten mozgékonynak nevezhető, érzékenyen reagál a gazdasági hírekre, eseményekre. Átlagosan 100 pont (pip), néha 2-300 pontos mozgás is előfordulhat. Erősen együtt mozog a részvénypiacokkal (DAX, S&P 500, DJI)

Második legnagyobb forgalmú devizapár a GBP/USD, a piac 14%-át fedi le. Minden dollár $ mozgást azonnal megérez, és sok esetben intenzíven reagál. A fő devizapárok közül a legmozgékonyabb, napi 2-300 pontokat mozdul. Érzékenyen reagál a gazdasági hírekre, ne ezzel kezdjen kereskedni, mert fájni fog.

Harmadik legnagyobb a USD/JPY devizapár, a piac 13%-át fedi el. Folyamatos versenyben áll a két deviza egymással, problémák esetén, úgymond biztonsági valutának minősülnek.  A bankok nagy menyiségekben tartanak, és nem mindegy hogy melyik valutában teszik ezt, melyik állja jobban a kríziseket, és az alapkamat sem egy utolsó szempont. Ezért ha a bankoknak pénzre van szükségük akkor Yent vagy Dollárt vásárolnak, ezért is fordul elő, hogy probléma esetén, intenzív dollár erősödést tapasztalhatunk. Mozgása stabilnak mondható, nem ritka hogy egy nap 50 pontot mozdul el, de ha egyszer elindul akkor napokig hetekig is kitart a trend.

USD/CHF utóbbi időben  tapasztalhattuk, hogy intenzív erősödéseket produkált a nagy bizonytalanságban, és egy ideig biztonsági szerepet is betöltött a piacokon, amit a svájci gazdaság negatívan meg is él. Túl erős a frank! Ezeket leszámítva, hasonlóan reagál az eseményekre csak most már intenzívebben. Szinte teljesen ellentétes a mozgása, mint a EUR/USD devizapárnak, mivel az USD áll elöl, a dollár a bázis deviza.

Kis Dollárok – Nyersanyag devizák

AUD/USD érzékeny a dollár változására, mozgékony párnak minősül, erősen hasonló a mozgása a GBP/USD párhoz. Aranydevizának is nevezik.

USD/CAD nagyon mozgékony, és erősen hajlamos a hirtelen fordulatra (choppy-trader), majd ismét visszafordul és folytatja a trendet. Itt tényleg bármi előfordulhat, csak óvatosan vele. Olajdevizának nevezhető.

NZD/USD hasonló mozgásokat végez, mint a nagy tesó AUD/USD, és gyakorta halad vele trendben. CRB Nyersanyag Index devizának nevezhető.

Euró keresztek

EUR/JPY rendkívül mozgékony pár.

  • EUR/USD ↓esik és a USD/JPY → oldalazik, akkor a EUR/JPY is ↓ esik
  • EUR/USD ↓esik és a USD/JPY ↑ emelkedik, akkor a EUR/JPY → oldalazik
  • EUR/USD ↓esik és a USD/JPY ↓ esik, akkor a EUR/JPY ↓↓ duplán esik
GBP/JPY a legmozgékonyabb pár, pillanatok alatt képes 100 pontot mozdulni. Az EUR/JPY stratégia itt is érvényes, csupán a GBP/USD és az USD/JPY -t figyelembe véve.
EUR/GBP a deviza piac csigája, lassan mozog, kevésbé mozgékony, viszont itt 1 pontos mozgás dupla annyit ér, mint a többi párnál.
EUR/CHF kevésbé mozgékony, viszont hasonló mozgásokra kell figyelni, mint a USD/CAD esetében. Hirtelen irányt vált, majd visszatér a z eredeti irányba.
Fontos és érdekes megfigyelés, gyakran előfordul ha Londonban egy devizapár kereskedése kitört vagy letört a csatornából, akkor 6 órával később az amcsiknál is megtörténik.
Széles termékkínálat, ügyfélbarát kereskedési szoftver, klikk a XTB-re, most!

Megosztás, most...

Leave a Reply

Next Post

Eladási (short) gyertya alakzatok

Megosztás, most...Eladási, short pozíciók felvételét jelző gyertya alakzatok    Eladás a válság évében nyert új megvilágítást főleg a befektetési alapokkal kapcsolatosan. Te szeretted volna, ha a befektetési alapjaiddal eladásból is tudtál volna keresni? -mert, ezt a tőzsdei […]
Translation »