Tovább az eszköztárra

Norvég korona (NOK), mint biztonsági deviza kerskedése

ETFmustang
Megosztás, most...

Norvég korona (NOK) átveheti a biztonsági menedék szerepét a svájci franktól (CHF)!

 


 

Norvég koronaHa így folytatódik az “adósságkezelés” a világban, akkor a Norvég korona biztonsági menedékként léphet elő.

Nagyon közel van a 2002-es történelmi “mélyponthoz” a norvég korona erőssége az euróhoz képest is. A makrogazdasági stabilitás, ami példa értékű az egész világon, vonzóvá teszi a koronát, sőt még magasabb kamatot is fizet Önnek, a többi vezető devizával szemben.

Mivel 1,5%-os a alapkamat szintje, ellenben Európában EKB 0,75%, Amerikában FED 0-0,25%, illetve Svájcban is csupán 0-0,25%. Így a norvég korona vételével, az árfolyam erősödésen kívül, kamat-különbözeti ügylet is létre jöhet egyben.  Amit Carry trade ügyletnek nevezünk.

Carry trade ügylet: Egyszerűen azt jelenti, hogy például EUR/NOK kereskedésben gondolkodunk, és arra spekulálunk a fent említett okok miatt, hogy a norvég korona erősödni fog az euróval szemben. Tehát arra kötünk megbízást, hogy a grafikon lefele fog tartani ami korona erősödést jelent, ezért short eladási pozíciót veszünk fel a piacon.

Ez azt jelenti, hogy eladjuk az eurót, és ez az eladás hitelfelvételnek minősül 0,75%-os kamatszinten, ön is tudja a hitelért fizetni kell. Most jön a lényeg, eladtuk az eurót 0,75%-os kamaton, és norvég koronát vásárolunk, ami befektetésnek minősül 1,5%-os kamatszinten, és így a különbség +0,75% nyereség, az árfolyamváltozáson felül.

EUR 0,75% eladás – NOK 1,5% vétel = +0,75%-os Carry trade nyereség, ami ebben az esetben 1 LOT (100 e) EUR/NOK eladás short esetén, napi +17,34 pont.  Ami forintban kifejezve,  NOK /HUF 38 forintos árfolyam mellett,  kerekítve napi 650 forint, igaz így kevésnek tűnik, azonban addig amíg ilyen bizonytalanságok vannak, tovább erősödhet a norvég korona. Ha 100 napon keresztül tartjuk a pozíciót akkor már 65.000 forint többletet  láthat a számláján, az árfolyam nyereségen felül.

Természetesen arra kell számítania, ha túl dinamikusan erősödne a korona, várható árfolyam EUR/NOK 6,5 ami közel 10%-os erősödést vetít előre, ebben az esetben a  norvég jegybank beavatkozhat. Azonban a beavatkozásnak  még nincs jele , addig érdemes kihasználni ezt az időszakot amíg a jegybank nem avatkozik be az árfolyam védelmére. A norvég devizatartalék 44 milliárd euró, így ha védelemre szorul, illetve úgy döntenek a norvégok, hogy már túl erős a korona. Van tere a jegybanknak, hogy devizát vásároljon a koronával szemben, hogy gyengítse.

 

EUR/NOK napi grafikonon a piros ellenállás áttörése jelenthet további emelkedést, ami korona gyengülést jelent, és ez az érték 7,5 árfolyam környékén van.Azonban a norvég gazdasági stabilitás valamint az euró gyengélkedése, lefelé mutató jeleket generál.
A mostani gyengülés az EKB és a FED bejelentésének, illetve a dupla aljnak lehet igazán betudni.

Fontosabb szinteket a vízszintes vonalak jelzik (+- 10 pont)
7,5 ; 7,4623 ; 7,4128 ; 7,3623 ; 7,3250  és a letörési pont lehet a 7,2650-es árfolyam, ami 6,5-ig is nyomhatja az árfolyamot.

Továbbá érdemes figyelni a középső kék mozgóátlag környékén az árfolyam viselkedését, mert letörés esetén további erősödést feltételez. A legutóbbi letörési pontot is jelentheti, amit a múlt héten tesztelt vissza az árfolyam, vékonyabb zöld vonal.

– 1 LOT 100.000 EUR/NOK eladáshoz 45-50 ezer forint összeggel, veheti fel a pozíciót, ami azt jelenti, hogy egy pontos változás (0,0001) 380 forint plusz jelent a számláján, azaz egy 1000 pontos (0,1000) változás esetén +380.000 forint nyereséget tud elérni, plusz a fent említett kamatok. Természetesen veszteséget is, azonban a veszteséget lehet korlátozni egy stop szint beállításával.

– Természetesen kisebb mérettel és összegekkel is le tudja kereskedni ezt a nagyszerű lehetőséget, ami 0,1 LOT 10.000 EUR/NOK 4-5 ezer forinttal, így természetesen a nyereség is a tizedére csökken, jelen esetben 38.000 forint nyereségre, plusz a fent említett kamatok.

 

 

 

Széles termékkínálat, ügyfélbarát kereskedési szoftver, klikk a XTB-re, most!

Megosztás, most...

Leave a Reply

Next Post

Orosz búza hiszti jöhet, a búza árfolyamában

Megosztás, most...Tovább drágulhat a búza, az orosz búzamennyiség miatt!?     Orosz Búza, és megint a búza! Az orosz gazdasági miniszter figyelmeztette a piacokat, egy esetleges orosz gabonakiviteli korlátozásról. Természetesen, ezt később cáfolták. “..nem zörög […]
Translation »