Választások Előtt az Olaszok

Megosztás, most...

Választások Előtt az OlaszokVálasztások Előtt az Olaszok, ami igen érdekes lehet, a részvénypiacra mindenképp ráfér valami változás, mert igen gyenge. 5 év alatt szinte lefeleződött  a piacuk. Az EWI-iShares MSCI Olasz ETF alap remekül mutatja az olasz meghatározó cégek teljesítményét.
Nem sok pozitív van benne  a dominánsan 4 szektorra épülő indexben. A pénzügyi, energetikai, közműves és az ipari cégek jelenléte közel 84%-os. Továbbá van 3 cég ami igen erőteljesen túlsúlyos az EWI ETF alapban.
Így az ENI, Enel és a Intesa Sanpaolo cégek jelenléte közel 38%-os. Na de, jövő hét vasárnap nép-szavaznak az olaszoknál. Nagy valószínűséggel nem fogják megszavazni az alkotmányos reformot. Ugyanakkor a kérdés az, hogy mi történik utána. Lesz-e azonnal új választás, vagy egy átmeneti kormány alakul Renzi-vel vagy Ő nélkül, s változtatnak-e a választási szabályokon.
Egy biztos, legkésőbb 2018 második negyedévében lesznek választások, s ha sok lesz a „bénázás” akkor az Öt csillag mozgalom erős választási eredmény tudhat majd magáénak, ami akár egy EU elhagyási referendumhoz is vezethet. Persze ennek a lószínűsége jelenleg pici.
Ugyanis az Eurobarométer felmérése szerint az olaszok többsége favorizálja az eurót mint fizetőeszközt, s az euró szkeptikus pártok támogatottsága is cirka 44 százalék körül van. Vagyis a kilépés a jelenlegi állapot szerint nem valószínű. Ugyanakkor a nem szavaztok győzelme, továbbra is elodázná a szükséges reformokat, ami fenn tartaná a gazdasági és politikai instabilitást Olaszországban.
Ha valami csoda folytán mégis megszavaznák az alkotmányos reformot, az jelentős pozitív fordulat lenne, amire valószínűleg a börzék hevese pozitív reakciót mutatnának. Egy szó mint száz a fentebbi bizonytalanság egyelőre inkább kivárásra késztetik a befektetőket.forrás-erste Tehát összességében, igen forró hét elé nézünk Olaszországban, és ezáltal az EU-ban is. ami hatással lesz az euró megítélésére is, mivel az olaszok gazdasága is jelentős az EU zónán belül.


ewi-16-11-23-heti

Megosztás, most...

Author: ETFmustang

Leave a Reply