Tovább az eszköztárra

Peru részvények (EPU) tőzsdei alapja

ETFmustang
Megosztás, most...

Peru kőkemény kizsákmányolása, részvény “nyereséget” generál…

 

 


 

Peru, egykor az Inka Birodalom központja volt. /Inkák kincsei/

Peru a térség legdinamikusabban növekvő gazdasága, ami természetesen kihat a részvénypiacára. Megelőzve Argentínát, Chilét és Brazíliát.
Peru, harmadik legnagyobb Dél-amerikai ország, közel 30 millió fővel.

A dinamikus növekedést az erős belföldi fogyasztással, expanzív (terjeszkedő) gazdaságpolitikájával, és természetesen a fogyasztási adók csökkentésével tudja elérni és fenntartani.

2013-ig előrejelezve, fenntartható minimális 6% körüli növekedésre számítanak. Azért látszik, hogy folyamatos csökkenés van a GDP értékében, ez betudható a világgazdasági lassulásnak is. 
Természetesen a növekedési “csodához” hozzátartozik az agresszív természeti kincsek kizsákmányolása, főleg az olajkitermelő cégek részéről.  /valamit-valamiért, ha valami túlságosan szép, jó és nyereséges, az mögött mindig valami lapul, szerintem./

Azért az is hozzátartozik, hogy a lakosság 1/5-nek még nincs vezetékes vize. Az országban hatalmas az egyenlőtlenség a szegénységi ráta közel 30%-os.

 

Egyenletesen kiegyensúlyozott , ember barát növekedés az már igen, mert tartós.

 

Jól láthatód, hogy a kamatemelési ciklus egyenlőre stagnál, ami biztató a jövőre nézne. Mert a csökkenő kamatok olcsóbbá teszik a finanszírozást a gazdaságban, úgymond pénzcsapok kinyitása, turbó a gazdaságnak.

Leginkább kitermelés dominál Peruban, és természetesen ezen tevékenységeket finanszírozó pénzügyi intézmények. Az ország gazdag réz, ezüst, cink, arany és természetesen olaj lelőhelyekben, ami vonzza a befektetni kívánt tőkét.

Három vezető céggel New York-ban kereskednek (lenti táblázat), és a perui tőzsdei alapban közel 46%-os súllyal szerepelnek ezek a cégek, ami meg is adhatja az alap mozgásának ritmusát, valamit a perui részvények megítélését.

Ticker Cég Tőzsde Szektor Súly
         
BVN CIA de Minas – ADR XNYS Alapanyag 18,3%
BAP Credicorp XNYS Pénzügy 17,54%
SCCO Southern Copper XNYS Alapanyag 10,19%
ALICORC1 Alicorp S.A – Comun. Lima Fogyasztási javak 4,87%
VOLCABC1 Volcan Cia Minera B Lima Alapanyagok 4,58%
GRAMONC1 Grana Y Montero Lima Ipar 4,31%
MINSURI1 Minsur – Inversiones Lima Alapanyagok 3,8%
HOC Hochschild Mining London Alapanyagok 3,74%

 

EPU – iShares  MSCI all Peru Index

Jól láthatód, hogy a zöld támaszvonal szépen tartja az árfolyamot, és ez akár pozitív jelzést is takarhat. Akkor lehet igazán probléma, ha tartósan (teljes gyertya) a zöld vonal alá megy az árfolyam, mert akkor egy nagyobb esés is benne lehet.  Jelentős szerepet játszik a nyersanyagok kereslet, az alap teljesítményére, főleg a három vezető részvény teljesítménye. Valamint a pozitív tőzsdei hangulat, és ezzel együtt  a dollár gyengülése. Főleg ha sikerül az árfolyamnak áttörni a piros ellenállást.

Akkor ajánlom ezt az alapot, ha nyitott vagy az egzotikus piacokra, illetve bízol a nyersanyagok keresletében. Mivel latin piacról van szó, impulzívan reagálhat a világban történő eseményekre

 

A következő bejegyzésben a lengyel részvényeket tömörítő tőzsdei alapokkal foglalkozok.

Széles termékkínálat, ügyfélbarát kereskedési szoftver, klikk a XTB-re, most!

Megosztás, most...

Hozzászólás

Next Post

Lengyelország részvény tőzsdei alapok

Megosztás, most...Lengyelország, tényleg az EU felé tart….!?     Lengyelország még az exporttal tartja magát. Lengyelország elérte az 55%-os államadóssági küszöböt, és az államháztartási hiányuk is 5,5%-on van.Pesszimisták a lengyelek is, az idei évvel kapcsolatban, a növekvő árak és […]
Translation »