Olaszos Ölelésben

Megosztás, most...

Olaszos Ölelésben az európai zóna jövőképe.
Az heti EWI-iShares MSCI Olasz ETF alap is technikai oldalról baljós árnyakat rajzol a grafikonra.  Elbizonytalanították a befektetőket a kiszivárgott olasz kormányalakítási javaslatok. Főként a 250 milliárd eurós adósság elengedésről és az Eurózónából való kilépést lehetővé tevő szabályrendszer kialakítását célzó javaslat rontotta a befektetői hangulatot.
A 10 éves lejáratú olasz államkötvények hozama 16 bázisponttal emelkedett, ami az elmúlt 1 év legnagyobb 1 napos hozamemelkedése. Így a 10 éves olasz és német államkötvények közötti hozamkülönbözet 130 bázispontról 150 bázispont közelébe tágult, ami historikus tekintetben még mindig alacsony értéknek számít.
Az olasz kötvényeken kívül a többi periféria országban is hozamemelkedés volt tapasztalható. A görög 10 éves államkötvények hozama 25 bázisponttal, a spanyoloké pedig 5 bázisponttal emelkedett…forrás-erste Amit mi már rég sejtettünk, a britek kilépése igen is érthető, és itt van a következő nagyobb és meghatározóbb ország ölelése az EU felé.
Na de a heti EWI ETF alap grafikonja dupla tetőt ért el, ami  a nyakvonal letörésével igen negatív időszakokat hozhat el az olasz cégek árfolyamának alkulásában. Mely cirka 20%-os csökkenést is jelenthet, de a döntő tényezők a ferde és vízszintes támaszok árfolyamtartományában leledznek…
….és azt is halkan meg lehet írnunk, hogy az a lenti rés igen hívató!Megosztás, most...

Author: ETFmustang

3 thoughts on “Olaszos Ölelésben

  1. Az EKB alelnöke, Vitor Constancio azt nyilatkozta, hogy az EKB figyeli az olasz hozamok emelkedését. Tegnap az olasz kötvénypiac nagy volatilitást mutatott, de a hozamok emelkedése már megállt.
    Az Öt Csillagnak és a Ligának nagyrészt sikerült megállapodnia a kormányalakításról, de még mindig vannak megoldatlan pontok, például a leendő miniszterelnök személye. A végleges kormányprogramból állítólag kikerült a 250 milliárd eurónyi államadósság elengedésének a kérése. Viszont bekerültek populista jellegű bankszabályozási ötletek, melyek szembemennek az Eurózóna egységes szabályozásával. Ezek a javaslatok főként a tavaly megmentett Monte dei Paschi-t érintenék, melynek részvényesei negatívan fogadták az ötletbörzét, csaknem 10%-ot esett rá a részvényárfolyam. De az európai bankfelügyeletbe és szabályozásba is több helyen bele kívánnak nyúlni, ami egyoldalúan aligha lesz megvalósítható. forrás-erste

  2. A 10 éves kötvények hozama már 2,4%-ra emelkedett, míg május elején még 1,8%-on állt. A hozamok emelkedése a kockázati felár tágulásából származik. Tegnapi sajtóhírek szerint Paolo Savona euró-szkeptikus közgazdász lehet Olaszország új gazdasági minisztere.

  3. Olaszországban egykulcsos társasági adót vezethetnek be, ami 15% vagy 20% lehet. Ez a vállalatok nagy részének pozitív lenne ugyan, de a bankoknak nem. Az olasz bankok ugyanis jelentős elhatárolt adóval rendelkeznek korábbi veszteségeik miatt. Így az adócsökkentés eredményeként egyszeri veszteségük keletkezhetne és csak hosszabb távon profitálhatnak az alacsonyabb adókulcsból.

Leave a Reply