Ausztráliai tőzsdei alapok kereskedése

Megosztás, most...

Ausztrália gazdaságilag és pénzügyileg is, távol Európától..

 


 
Ausztrália stabil, demokratikus társadalom. Az Ausztrál lakosság nagy része 75%-a tengerparti sávban, a  nagyvárosokban élnek.

A nagyméretű nyersanyag (vasérc, szén) exportnak köszönhetően, pénzük az Ausztrál Dollár (AUD) nyersanyag devizának minősül.

Most már több USA dollárt kell adni egy Ausztrál dollárért, tehát paritás (egy az egyben) felett kereskednek az AUD/USD deviza párral. Ausztrália távol az európai adósság problémáktól, érdemes erre  kacsingatnod befektetéseid területén.

 

Igaz az utóbbi időkben duplájára nőtt  a GDP-hez mért államadósságuk, ami azt jelenti, hogy jelenleg 22,3%-on áll. Azonban azt nem szabad elfelejtened, hogy hatalmas környezeti katasztrófákkal küzdöttek az Ausztrálok.

Az OECD szerint Ausztrália erős az ICT-(informatikai és kommunikációs technológia) infrastruktúra, az innovációs rendszerek, az üzleti környezet és az emberi erőforrás fejlesztés területén is.

Ausztrália mindent megtesz a természeti örökségének védelme érdekében (törvények védik). Hatalmas nyersanyag készletekkel rendelkeznek, fő export nyersanyagok a vasérc és koncentrátumok,  a szén és természetesen az arany. Ezért is a nemzeti valutájuk nyersanyag devizának minősül, az Ausztrál Dollár (AUD), mely műanyagból (polimer) készül.

A stabilitásnak köszönhetően, illetve az exportnak valamint a dollár gyengítésnek, igaz az utóbbi hetekben dollár erősödést tapasztalhatsz folyamatos erősödést mutat az Ausztrál Dollár (AUD) az USD-hez képest is. Ez igazabból akkor fontos számodra ha devizákkal kereskedsz a FOREX piacon (devizapiac).

 

Ahogy nekünk magyaroknak Németország, úgy Ausztráliának a fő export partnerei a következük.:

Kína, Japán Koreai Köztársaság és India. Tehát ezen országok gazdasági, politikai megítéléséi hatnak az ausztrál GDP-re.

A japán atomkatasztrófa keményen látszott az Ausztrál részvények és gazdaság piaci megítélésben. Fontos tényező főleg a kamatok és a gazdaság pénzhez jutásához, hogy az  Ausztrália jegybank kamatcsökkentő (lásd a képen) ciklusba fordult. (pénzcsap kinyitása a gazdaságra).
Összességében.: A nyersanyagok rendelése / igénye  nagyban befolyásolja az ország gazdasági helyzetét, azonban van egy stabilizáló tényező ez pedig az arany kitermelése, étkesítése és tartása.

A kamatcsökkenési ciklus is pozitívan hat a gazdaság élénkülésére, igaz ennek a valódi jelei 3-8 hónap elteltével jelentkeznek igazán számokban, azonban a piac egyből pozitívnak ítéli meg. Másik fontos tényező, hogy távol van az európai adósság problémától, és nem csak földrajzilag.

 

Tiszta (csak Ausztrál eszközök) Ausztrál tőzsdei alapok

AUSE – Wisdom Tree  Australia Dividend (osztalék)

KROO – IQ Australia Small Cap (kis cégek)

EWA – iShares  MSCI Australia Index

  • Pénzügyi cégek 44,2%
  • Alapanyagokkal kapcsolatos cégek 26,91%
  • Fogyasztási cikkekkel kapcsolatos cégek 8,61%

 

EWA – iShares  MSCI Australia Index (alapadatok) 

Technikailag az alap egyenlőre vételre mutat, a nyugodtabb EU csúcs után. Az eső ferde piros ellenállás vonalig emelkedhet, ha áttöri akkor +7,5%-os emelkedés lehet benne. Azonban ha újabb fordulatok történnek a nagyvilágban, mondjuk valamelyik hitelminősítő megint rémisztgetni kezdi a piacokat, akkor eshetünk megint, lefelé a célár 8,5%-ra tehető.

Továbbá az indikátor kezd eladási jelzéseket generálni, ha a 80-as érték alá kerül, akkor könnyen benne lehet hogy lefordul az árfolyam.

A határidős nyersanyagpiacok erős vételeket mutattak pénteken, ami biztató lehet a jövőre nézve a piacokra, főleg a nyersanyagokat exportáló országokra.

 

Real time EWA Ausztrália, referencia index pedig az S&P 500 amerikai index

 

 

Csak egy kenguru ugrás a számlanyitás, és a kereskedés, nyiss számlát most!


Megosztás, most...

Author: ETFmustang

Leave a Reply