Határidős Kereskedés

Megosztás, most...

  Határidős kereskedés. 

határidős kereskedés-A tőkepiacok talán egyik legizgalmasabb és legnagyobb hozamokkal kecsegtető területe az úgynevezett származékos termékek (Határidős, opciós és certifikátok) piaca.  A lényeg, hogy minden származékos termékek mögött van egy alaptermék (mögöttes termékek , pl. Arany, Olaj, Kukorica, Búza).


-A határidős piaci ügyleteken keresztül kiugróan magas hozamú, de ezzel együtt magas kockázatú Long (vételi) /Short (eladási) pozíciókat lehet felvenni. 

-A kockázat nagyságát, a letétigény (%) és a pozíció mérete (Kontraktus) illetve a piaci kockázat határozza meg.


Miért érdemes a határidős piacokon üzletelni? 
  • -Sok Befektető szembesülhet azzal, hogy bizonyos termékekkel szívesen üzletelne, csak szerényebb a tőkéje, vagy éppen az adott termékek árfolyamesésére kötne szívesen üzletet. Vagy kisebb tőkével nagyobb befektetéshez szeretne hozzáférni, nagyobb nyereség reményében.
  • Ilyen és ehhez hasonló lehetőségekhez, tökéletesen megfelel, a Határidős Piac.
A határidős piacok szereplői. 

-Kockázatokat csökkenteni szándékozó fedezeti (hedge) üzletkötő:
…. Egy termelőüzem irány profitját elviheti, például az, ha az alapanyagok beszerzési ára hirtelen megemelkedik, vagy a készterméké csökken. Ezért előre hetekre vagy hónapokra megpróbálja lefixálni (lefedezni) az árakat.
…. A kedvezőtlen devizaárfolyam változások is megkeseríthetik egy döntően importáló vagy exportáló Vállalkozás életét. Azonban ide tartozik a deviza alapú hitelek árfolyamkockázatának kivédése (fedezése).

-Spekulánsok
 …. A likviditást biztosítják a piacoknak, fontos szereplők.
  …. Egy spekuláns csupán az árfolyam elmozdulásokra köt üzletet, vállalja a kockázatot, ha bejön nagyot nyer, ha nem  nagyot esik (veszít).

-Arbitrázsőrök
…. Ugyanazon a piacokon kialakult termékek árfolyamainak különbségét kutatják eltérő, s ha ilyenre bukkannak, gyorsan cselekszenek. Vesznek az olcsóbb helyen és eladnak egy drágábban.
 …. Lényegében kockázatvállalás nélkül tesznek szert nyereségre.

 

A határidős termékek legfontosabb előnyei és kockázatai. 

  • -A Befektető csak az üzlet összértékének, egy szerény töredékét (letét %) fizeti be, ez az egyik legnagyobb előny, és egyben a legnagyobb kockázat is a (Tőkeáttét) határidős kereskedéseknek.
  • -A fedezeti célból pozíciót nyitok számára Nagy előny, hogy az ügyletek összértékének csekély hányadát Kell Csak a fedezeti pozícióra áldozni. 
  • -A spekulánsok számára a nagy előny, hogy a rendelkezésére álló összeg többszörösét tudja befektetni.
  • -A határidős piacok nagy előnye még, hogy bármire lehet kereskedni, és bármilyen irányba, Venni / Eladni. Olcsóbb hozzáférni, nehezen elérhető, nagy tőkeigényű termékekhez.

 

Kiszállás a határidős pozíciókból. 

-Lehetőség van a lejárat előtti pozíciók zárására, egy úgynevezett ellenirányú megbízással.
Long esetén eladási, Short esetén vételi megbízással.
Tőkeáttét:
Nem elég elégszer hangsúlyozni, hogy a nyereséget és a veszteséget is felnagyítja!


-Ez az ami leginkább megkülönbözteti az azonnali (prompt) piacoktól. 
 
Alaptermék egységnyi árfolyam változása, a határidős termékek a megfelelő tőkeáttételének %-os elmozdulását eredményezi.
 
 -pl.: 20%-os tőkeáttét esetén (1:20), az alaptermék 1%-os elmozdulása, 20%-os elmozdulást eredményez az 5%-os határidős termék  letéti összegén (amivel pozícióba állhatunk). 
 
Másképpen: 10.000.000 Ft pozíciót vehetünk fel, 5%-os letétigénnyel, tehát 500.000 Ft-ot kell letétbe raknunk, hogy pozícióban legyünk. Tehát 10 Millió fog nekünk dolgozni.  A termék 1%-os változása 100.000 Ft jelent, azaz, 500.000 Forintos befektetésünk, 20%-ot fog termelt.

 Határidős paraméterek 
 -Mivel csupán bizonyos %-at kell letétként lerakni, hogy pozícióba legyünk, így Minden termékre bizonyos kereskedési mennyiségeket hoztak létre, ez az úgynevezett kontraktus (K) méret. 

pl Arany 1K/100 uncia, Olaj 1K/1000 Hordó, Kukorica 1K/5000 Véka, …. stb 

-A (K) kontraktus összértékének x%-a a letéti követelmény (tőkeáttét) amit meg kell fizetnünk, ahhoz, hogy pozíciót nyissunk. Természetesen van lehetőség kisebb mennyiségek kereskedésére is, például 1 uncia aranyat is vehet, vagy adhat el.
Bármi elérhető rajtunk keresztül! Hívjon vagy írjon a beállításokat és a további részleteket megbeszéljük.

+3630/523-9419

Sikeres kereskedést kívánok!


Széles termékkínálat, ügyfélbarát kereskedési szoftver, klikk a XTB-re, most!

Megosztás, most...

Hozzászólás