Uniqa -Raiffeisen Emerging Markets mögöttes alap

Megosztás, most...

Uniqa hat befektetési eszközalapjában van jelen,
a Raiffeisen Emerging Markets mögöttes alap

 


 

uniqaFeltörekvő piaci Raiffeisen mögöttes alap 1999.05.12-én indult, benchmark indexe a MSCI Emerging Markets free net dividend index. Hat Uniqás forintos befektetési eszközalapban van jelen különböző súlyozással. Forintos eszközalapok nevei a következők: -Globális részvény, -Esély, -Progresszív, -Menedzselt, -Növekedés, és a -Növekedési biztosítási eszközalapokban van jelen.

Országok tekintetében Kínával és Dél-Koreával enyhén túlsúlyos, majd az Oroszok követik.
Szektorálisan 40%-ban pénzügyi cégekkel túlsúlyos, majd az energetikai és IT cégek követik 11,59-11,48%-os súllyal, ez a 3 szektor közel 63%-ban viszi a prímet az alapban 2013.06.28-i zárás alapján.
A befektetési alapok adatközlésénél fontos a zárási dátum, mert aktívan kezelt alapokról van szó, azaz évente több alkalommal is változhat a súlyozás.

Azaz egy cég részvényeinek %-os aránya változhat, ami módosítja a szektorális és ország kitettséget is, a befektetési alapban. Itt jönnek le igazán a különbségek a befektetési és a tőzsdei ETF alapok között, és ez nem más mint az aktivitás. Most jelenleg két cég az ami enyhe túlsúlyban szerepel az alapban, a Sberbank 3,84%-ban és a Samsung 3,54%-ban van jelen. 2013 januárjától erős leszakadást lehet látni a vezető S&P 500-as indexhez  képest. Ha azt nézzük, akkor az indexhez képest nagyon is alulteljesít ez a súlyozás és kitettség ebben a mögöttes alapban.

Az Uniqás eszközalapokra tekintettel, igazán nagyobb lehúzóerőt csak a  -Globális részvény, -Esély, -Progresszív biztosítási eszközalapokra gyakorol a súlya miatt. Itt ezen eszközalapoknál is az a lényeg, hogy a további mögöttes alapok amennyiben vannak, miként  teljesítenek. Ezen mögöttes alapok összessége adja ki, az adott biztosítási eszközalap teljesítményét.

További nagyobb javulásra nem is lehet számítani, eléggé ellentmondásos hírek érkeznek Ázsia felől. Például a múlt hónapban sem volt véletlen  az a nagyon megugró bankok közötti kamatláb emelkedés. További figyelem lehet még, hogy egyre jobban azt lehet látni a piacokon, hogy napokon belül itt lehet egy erősebb korrekció, ami még lejjebb nyomhatja az amúgy  is gyengélkedő  feltörekvő piaci mögöttes alapot.
Raiffeisen Emerging Markets


Megosztás, most...

Author: ETFmustang

Leave a Reply