Szakadék szélén a piacok!?

ETFmustang
Megosztás, most...

Gyanúsan túlértékeltnek tűnek a részvénypiacok, számomra!

 


 

Kostolany féle kutya gazda effektus jellemző most a részvénypiacokra, szerintem.

Az a bizonyos toljuk felfelé az árakat, és akkor majd jól vissza borítjuk (eladjuk) a részvényeket a piacra.

Folyamatosan olyan híreket olvasok, hogy 2008-ban volt utoljára ilyen alacsony az olaj kereslete. Az olaj árfolyamát, úgy tűnik, hogy  az Iráni helyzet tartja. 

Amerika körül síri csend, csak a hitelminősítők ordítanak rá az európai országokra és bankokra (különben valahol jogosan), de azért Amerikában sem minden olyan hű de jó. Megy a csúsztatás és egy váratlan pillanatban csak azt vesszük észre, hogy esnek a piacok, de nem is akárhogy.

Kínából folyamatosan érkeznek élénkítési hírek. -Meddig lehet ezt csinálni? Főleg úgy, hogy városrészek vannak felépítve, azonban senki nem lakja a kérókat. Folyamatosan megszegik a kereskedelmi egyességeket, megy az állami dotáció, több esetben olyan híreket és panaszokat lehet olvasni, hogy szinte előállítási áron vagy az alatt dobnak piacra koppintott termékeket a kínai cégek.

Továbbá itt van a nagy munkanélküliség, bérek befagyasztása, elbocsátások és folyamatosan növekvő megszorítások. Ez mind a fogyasztás rovására kell hogy menjen. Erre persze a cégek kozmetikázzák az eredményeket (tisztelet a kivételnek), átcsoportosítanak, hogy a piac lássa azt, hogy jók a számok. Erre nagyon jó, ha 5 éves átlagokkal számolunk. Vagy mennyire tudta tartani a cég a terveket, amiket a közgyűléseken, vagy a jelentésekben közzé tesznek.

Úgymond, mennyire HITELES a cégvezetés!

Másik nagy dilemmám, hogy olyan szektorokban lévő cégek is osztalékot fizetnek, vagy nagyot emelnek az osztalékon, akik eddig nem csináltak ilyet. Ez mind arra ad következtetést, ha nem folyamatos osztalék fizető cégről van szó, hogy magas a készpénz állományuk. Ami azt is jelentheti, hogy nincs a cégben növekedési lehetőség, beszűkült a piaca, és az osztalékkal szándékozik alátámasztani a részvény árfolyamát, ha esik akkor ne essen akkorát. A csökkenő árfolyam egyre vonzóbbá teszi a részvényt, mert így arányosan emelkedik a osztalékhozam.

Osztalékhozam.: -például részvényenként fizet 50 forintot, a részvény árfolyama 1200 forint, ez 4,16%-os  hozamnak felel meg, azonban ha az árfolyam esésnek indul és mondjuk 970 forintig esik, itt már a hozam 5,15%-os.

 

Kostolany gazdi és a kutyája effektus.: -A gazdi a gazdaságot jelképezi, épp úgy amikor a gazdik sétáltatják a kutyájukat vagy éppen egy helyben állnak. Szerinted milyen a világgazdaság? A kutyus pedig a tőzsde, a kutya vadul és kiszámíthatatlanul mozog össze-vissza, és egy váratlan pillanatban visszatér a gazdájához. Ha jó képzet a kutya és határozott a gazdi, akkor jól kiállnak a nagy nyilvánosság elé, és a tőzsdéknek megmutatják az irányt (éppen milyen érdek vezérli őket). Egy ilyen kijózanító dolgot érzek, ezért is sejtem azt, hogy közeleg egy erősebb korrekció.

Ami biztonságot, vagy jó befektetési lehetőségeket rejt magában  a skandináv országok és devizái /Svéd korona, Norvég korona/, valamint a nyersanyagokban gazdag országok és devizái kiemelve az Ausztrál és a kanadai dollárt /AUD, CAD/, és még szóba jöhet Dél-Afrika is.

Egy volt munkatársam szavaival köszönök el.

Az árfolyamoknak előbb-utóbb meglesz a teteje és az alja is.

 


Megosztás, most...

Leave a Reply

Next Post

Tőzsde mint színház, de fordított a szereposztás

Megosztás, most...Tőzsde, melyik szerepet szeretnéd?      Tőzsde, tudod nézőpont kérdése az egész…Fontos, szerintem nagyon, hogy ezek a tőzsdei mizériák, hogy vannak tálalva. Az ügyfélnek milyen a személyisége, mi az ami fontos neki, mi az […]

Translation »