SPY – Amerikai S&P 500 vezető tőzsdei alap

Megosztás, most...

A legkelendőbb tőzsdei alap S&P 500-as SPY, az Arany -GLD tőzsdei alap után

 


 

Nem véletlen, hogy a legnagyobb és a legnépszerűbb tőzsdei alap az SPY. Igen is tudomásul kell vennünk azt a tényt, hogy még egyenlőre Amerika irányít és övék a világ legnagyobb GDP-je. Ezáltal a EUR/USD illetve a dollár index fontossága, valamint az ehhez tartozó makroadatok valamint beavatkozások rángatják ide-óda a piacokat. A piacok ezen és ezen hasonló információk miatt az S&P 500-as határidős indexet tekintik irányadónak.

Dollár Index: EUR, Japán Jen JPY, Angol Font GBP, Kanadai Dollár CAD, Svájci Frank CHF és a Svéd Korona SEK devizákból kialakított devizakosárhoz mérik.

Az is fontos tény, hogy olyan jellegű intézkedések jöhetnek az USA-ból, aminek nyugtatnia kell az amerikai embereket, mert azért 2012-ben választások lesznek az USA-ban.

Mindig, minden kereskedés és elemzés előtt azt a kérdést teszem fel magamnak, hogy…

–Jani kinek milyen érdeke lehet, hogy emelkedjünk vagy csökkenjünk?

Természetesen a két nagyhatalom szépen feszül egymásnak.  Ezt mostanában nagyon jól példázza, hogy az amerikai székhelyű hitelminősítő intézetek gondolkodás nélkül vágják vissza az európai országokat (és most nemcsak  hazánkra gondolok). EU pedig menti ami menthető, holott Amerika is hatalmas adósságokkal küzd. Csak neki van egy világméretű befolyásolású hatalma, ez pedig a dollár elszámolás. Tehát a dollár erősítésével vagy éppen gyengítésével igen is nagy nyomásokat tudnak mérni a piacokra.

Teljesen jó gazdasági adatok érkeztek az USA-ból 120 ezer új munkahely, csökkenő munkanélküliségi ráta 9,0%-ról  8,6%-ra esett vissza. Érdemben pozíció zárásokat lehetett tapasztalni, talán azt is lehet írnom, hogy ide árazta be a piac, vagy más is van a számok mögött.

A közös jegybanki bejelentés csak impulzív hatást tudott elérni a piacokon, és egyenlőre nem tud kialakulni erősebb vételi nyomás. Ez is a bizonytalanságot és a piaci feszültséget tükrözi.

Érdek.: -Minél piacképesebbek legyenek az amerikai termékek (dollár gyengítés), piacok szerzése, fogyasztás növelése. Ezt meg is tehetik a dollár elszámolás miatt. Csak ha elesik az EU vagy Ázsia  akkor az USA is zakózik, tehát ezért is vannak pénznyomdák, ha nagyon negatív a hangulat. Azonban a pénznyomtatás nem fenntartható folyamat, csak átmeneti.

 

SPY – SPDR S&P 500 Index (alapadatok)

Ha van is benne még egy kevés emelkedés, a szaggatott vonal felett helyezkedő piros ellenállás vonalak akaszthatják meg az árfolyamot. Ha ezeket is áttöri akkor egy hosszabb emelkedés lehet benne, azonban előtte benne van egy korrekció a piacban.

Ha a piros vonalat el se éri akkor nagy a valószínűsége annak, hogy keményen lefordulhat az árfolyam. Két nagyobb rést is hagyott maga után (zöld téglalap) az árfolyam, amit könnyedén be is tölthet. Az első -4%, a második -6,5%-ra van.

De azért figyelned kell az eseményeket.

 

 

Real Time SPY, és a referencia pedig a FXE  eur/dollár tőzsdei alap

 


Megosztás, most...

Author: ETFmustang

Leave a Reply