S&P 500 tőzsdei alap, tovább lefelé

Megosztás, most...

SPY – S&P 500-as, folytatódhat a lejtmenet

 


 

SPY - S&P 500 etfAmerika, és talán a világ legjelentősebb indexe a S&P 500-as.
500 vezető amerikai céget tömörítő alap, üti a ritmust a piacoknak.
Elég megnéznie a határidős mozgásokat.

Enyhe túlsúlyban szerepel benne az Apple és az Exxon olajipari társaság.
Szektorok tekintetében, természetesen az IT és a pénzügyi szektor dominál.
Előbbi 18,9%-ban, míg a pénzügy 15,6%-ban van jelen az alapban, ezen két szektort követi az egészségügyi szektor 12,07%-al.

Erősen kezd “szaga” lenni a további emelkedésnek. Októberi bejegyzésemben szépen teljesítette a csökkenő szakaszt, ahonnan vissza is pattant…bővebben itt olvashatja….

Technikai oldalról szándékozom bemutatni az alapot. Mivel  egyre jobban erősödik bennem az a tény, hogy óvatosan kell bánni a felröppenő (bejelentett) gazdasági hírekkel. Talán most ide is illik az a kijelentés, hogy “minél távolabbra nézünk, annál tisztábban látunk”.
Tehát amíg csak “öntik”  a gazdaságba a pénz, és ez a pénztömeg csak a cégekig jut el, és a fogyasztok kimaradnak a szórásból. Addig ne is reménykedjünk abban, hogy a “kozmetikázott” cégadatokkal nagyobb emelkedéseket fognak produkálni.
Egyszerűen úgy értem, hogy a bevételi oldal stagnál vagy éppen enyhe csökkenést mutat, ellenben nyereségeket villantanak a befektetők felé a cégek. Hogyan is, hát természetesen kiadáscsökkentéssel, meg is értem valahol a cégeket, mert túlélésért küzdenek (jobb esetben).

Ki húzza a rövidebbet?
-…természetesen a munkavállaló, és így a fogyasztás kárára megy, ami egy fogyasztáscsökkenő spirált erősít.

spy- s&p 500Akkor most mutatóm, a SPY – S&P 500-as tőzsde alapot technikai oldalról.
Napi grafikonon zöld támaszt letörve, a legutóbbi kitörési piros vonalig 134,8-ig adták el az SPY alapot.

Innen erőteljesebb emelkedést produkált, visszahúzták a zöld támaszig, ami most már piros ellenállásként funkcionált 145,9-nél, ami közel 8%-os emelkedést jelentett.

Most, az emelkedő szakaszt letörve, arra ad feltételezést, hogy a legközelebbi zöld rés “GAP” betöltésre kerülhet. Természetesen, közben lehetnek emelkedések, azonban összességében erős lefelé mutató jelek vannak kirajzolódva a grafikonon.

134,8-as árfolyamszint meghatározó lehet a további irányra nézve. Amennyiben ez a szint megállítja az árfolyamot, akkor jöhet egy emelkedés. Ha letöri, akkor a legrosszabb forgatókönyv szerint a kék vonal irányába, azaz 113-as árfolyamértékig zúzhatják be az árfolyamot (közel -20%), természetesen ezt is ciklikusan.

Amennyiben így alakulnak az események, akkor ez a folyamat érzékenyen hathat a forintunkra, és tovább gyengülhet mint a “rongy”. Ezt a forintunknál taglalom.

 


Megosztás, most...

Author: ETFmustang

Leave a Reply