Tovább az eszköztárra

Problémák hizlalják, a gyógyszeripari részvények árfolyamát

ETFmustang
Megosztás, most...

Szépen híznak a gyógyszeripari részvények

 


 

Szépen híznak a gyógyszeripai részvényekGyógyszeripari részvények a krízisek alatt, minden esetben jól teljesítenek. Itt egy nagyon jó példa az ESPA Pharma forintos részvény befektetési alapja. Befektetési területe az egészségügyi és biotechnológia szektor részvényei. Azonban a súlyozásból szépen ki fog tűnni, hogy a gyógyszeripari részvények uralják az alap kitettségét.
Kicsit más, különben hasonló helyzetekkel lehet szembesülni, a pénzügyi szektorban is. Folyamatos negatív kommunikációk érkeznek a pénzügyi szektorból, és még is nagyon jó hozamokat lehet elérni a pénzügyi részvények vételével. Az a bizonyos életünk részévé válás, nélkülük már “nehezebb” az élet.
Gyógyszeripari részvények esetében csak gondoljon bele a környezetében élő emberek gyógyszerekhez való viszonyához. Voltam hasonló helyzetben a fogam gyulladásával kapcsolatban.
Szinte helyzeteket, szituációkat teremtett az agyam, hogy gyógyszerekhez kelljen nyúlnom mindaddig amíg helyre nem lett rakva az arcom belső része. Szinte az a dogma, megszokás uralkodik bennünk, hogy ha ilyen vagy olyan probléma, fájdalom alakul ki bennünk, akkor már a következő gondolat az, hogy mi az ami csillapíthatja a “fájdalmunkat.
Hát persze, hogy híznak a gyógyszeripari részvények árfolyamai, mivel a “gyógykészítmények” megvásárlásával a bevételüket növeljük. A bevétel, illetve a nyereségek növekedésével spekulálva, egyre magasabb szintekre drágulnak a gyógyszeripari részvények árfolyamai.

Tehát, ezért is minősül “jó” befektetésnek a gyógyszeripari részvények tartása, így befektetési alapon keresztül is. Az egészségügyi szektor, defenzív szektornak nevezhető. Ez azt jelenti, hogy az élelmiszerekkel foglalkozó cégek részvényekhez hasonlóan kisebbet mozdulnak felfelé és lefelé egyaránt, mert az életünk része és “kell”.
Az ESPA Pharma forintos gyógyszeripari részvények befektetési alapja, az utóbbi 5 évben nyereséget tudott termelni. A legjobb éve a 2009-es volt 21,81%-os emelkedéssel, Azonban az idén már most 20%-os pluszban tartózkodik a gyógyszeripari részvények forintos befektetési alapja.

 

 

Súlyozás tekintetében erős az amerikai gyógyszeripari részvények jelenléte az alapban, ami közel 46%-os súlyt jelent. Az Amerikai cégeket követik a svájci gyógyszeripari cégek részvényeinek 15%-os kitettsége. A legutóbbi súlyozás tekintetében az adott gyógyszeripari részvények kaptak helyet az alapban.
Johnson & Johnson 8,4%, Pfizer 8,2%, Roche 8,1%, Novartis 6,8%, Merck 5,7%, Bayer 4,7%, GlaxoSmithKline 4,6% és többek között a Sanofi 4,6%-os jelenlétével van erősebben súlyozva, a gyógyszeripari részvények forintos befektetési alapja. Lejjebb a táblázat 2010-től mérve, azt mutatja, hogy a MSCI World Egészségügyi Szektor Indexhez képest, azért alulteljesítő volt az ESPA forintos gyógyszeripari részvények befektetési alapja. Tehát az MSCI index befektetéssel nagyobb hozamokat lehetett elérni, főleg 2011 második felétől kezdve.

Gyógyszeripari részvények alapja és indexeElőbb említett MSCI egészségügyi index alatt, míg a vezető S&P 500 index felett teljesít közel 15%-kal az ESPA forintos gyógyszeripari részvények befektetési alapja. 2010-től mért időszak alatt több alkalommal észrevehető, hogy indikátorként, mutatóként viselkedtek egymásra. Azaz emelkedéseket illetve csökkenéseket indított el korábban az egyik és követte a másik befektetési eszköz. Ezt úgy értem, hogy ha korábban kezdett emelkedni a gyógyszeripari részvények befektetési alapja, akkor kis idő múlva követe az S&P 500-as vezető index, és fordítva.

Tehát erős kilengéseket lehet észlelni a két pénzügyi eszköz között, ami nagyban segíthet a döntésünk meghozatalában. A grafikon jobb felső részében kialakult dupla csúcs figyelmeztetés lehet a jövőre nézve egy esetleges korrekcióra. A feljebb említett összefüggés arra ad következtetést, hogy hamarosan az S&P 500-as index is követni fogja a csökkenésben az ESPA alapot. Természetesen ha ez a dupla csúcs áttörésre kerül idővel, akkor további erős vételek alakulhatnak ki a gyógyszeripari részvények befektetési alapjában is.
ESPA gyógyszeripai részvények és az S&P 500 index

 

 

Széles termékkínálat, ügyfélbarát kereskedési szoftver, klikk a XTB-re, most!

Megosztás, most...

Leave a Reply

Next Post

Egészségügyi szektor húzta Amerikát

Megosztás, most...Egészségügyi szektor húzta Amerikát     Egészségügyi szektor húzta Amerikát és erre még rásegített a tartós fogyasztási szektor  is. Az SPX S&P 500 Large Cap ETF indexhez mérve  a legjobb felülteljesítő eddig az XLV […]
Translation »