Pénzügyi túlsúlyos EU részvényalap

ETFmustang
Megosztás, most...

Szikrára váró robbanás, az EU pénzügyi rendszerében.

 


 

A négy vezető EU ország közül, még egyenlőre csak a németek tartják magukat valahogy, pénzügyileg. Igaz ez a DAX német  részvényindexen nem igazán látszik, mert feltörekvő piaci mozgásokat tud bemutatni lefelé (-6%).

Ahogy nézegettem, a befektetési biztosítások tőkeelosztását, több esetben azt láttam, hogy európai túlsúlyos alapokban, valamint ázsiai, és tőkevédett alapokban vannak a pénzek elosztva. Természetesen egy jó pár hónappal ezelőtt ez így jó is volt.

Azonban a változás az, ami állandó, ezért érdem felülvizsgáltatnod a befektetéseidet, legalább negyedévente.

 

Ahogy tapasztaltad te is, ahogy esnek a piacok, úgy felértékelődött először a svájci frank, mellette az arany 1900$-os árfolyam szintig. Közben változtak a gazdaságpolitikai helyzetek, a svájci jegybank közbelépett és az 1,20 EUR/CHF árfolyamsávhoz kötötte az árfolyamát.

Különben ez is egy jó befektetési stratégiát  mutat számodra is. Feltételezem azt, hogy EUR/CHF-et veszel (Long, Buy) 1,2000 környéki árfolyamon, ami ebben a helyzetben annyit jelent, hogy CHF hitelt veszek fel 0,25%-os kamat mellett (eladom a CHF-et), és EUR-ba fektetek be 1,25%-os kamat mellett (EUR-t veszek).

Tehát, egy klasszikus Carry Trade ügyletet hajtottál végre. Életszerű  mintha svájci frank alapú hitelt vettél volna fel, és euróba fektetnél be. A kamatkülönbözet oké (egyszerűen ≈1%), a legnagyobb ellenfél az árfolyam alakulás. Csak itt annyi a biztonság, hogy rögzítve van az árfolyam 1,2000 EUR/CHF árfolyamon., de azért javaslom a stop beállítását. (amin a pozíciód lezárul, veszteség minimalizálása, ügyféltől függ, hogy mekkora veszteséget engedsz meg magadnak, túl közel nem szabad rakni, mert egy tüske, leszúrás kiütheti a pozíciódat.

Oké, ezt kötelezőnek éreztem leírni.

  • -neked mi a véleményed a deviza kereskedésről, FOREX?
  • -kereskedtél már devizával, vagy deviza tőzsdei alapokkal?

 

Dow Jones EuroSTOXX 50,  EU zónába tartozó fejlett országok 50 vezető részvényét tartalmazza. Érdekes, hogy a franciák vannak túlsúlyban a német cégekkel szemben. A legnagyobb dilemma a pénzügyi cégek túlsúlya, és nyílt titok, hogy nincs rendben a pénzügyi rendszer, és ez igencsak látszik az egész világon, elég ha csak megnézed az OTP mozgását (3.000 forint környékén kereskednek a papírra). Ha nem lesz valami megnyugtató döntés, határozat az EU-ban, akkor esünk tovább, és most elég egy rosszabb hír és már pillanatok alatt benne van a piacokban 2-3%-os esés.

 

Egyedül a németek cipelik a terhet, már csak az a kérdés, hogy mikor hozzák meg a fájdalmas döntést, meddig bírják ezt. Mert van egy olyan agyrémem, hogy egyenlőre olcsóbb ez a visszaesés, mintha bedőlne az egész. Inkább mentik ami menthető, és ez valahol érthető is. 22-es csapdának tűnik számomra. Széthullás közeli állapotban van az EU, mert a fizetőeszköz, kamat  egy, és a tagállamok nem tudnak variálni a kamatokkal, és azáltal a fizetési terhekkel sem. (fizetőeszköz gyengítés).
A következő hetekben azért több minden is eldőlhet, a spanyolok, és az olaszok oldaláról, már csak az a kérdés, hogy a piac miként reagál az intézkedésekre.

 

EUE– iShares DJ EuroSTOXX 50 ETF  (50 cég)

A pénzügyi helyzet, a bankok stabilitása megnyugvást jelentene, de könnyű volt ezt leírnom, azonban sokkal drámaibb a helyzet. Mert úsznak a befektetések, sajnos 20-30-40%, sőt jó pár befektetés le van feleződve, ahogy láttam Unit-Linked szerződéseket.

Ha ez a meghatározó szint nem tudja megtartani, akkor további ≈8% esés van az indexben. Egészséges emelkedésben akkor lehet bízni, ha a ferde piros ellenállás fölé tud  menni a kereskedés. Mert könnyen benne van, hogy mind az alsó, mind a felső szinteket teszteli az árfolyam a bizonytalanság miatt. Ez egy torlódó árfolyam jelenség, amiből egy erősebb kitörés, vagy letörés következik.

Érdemes belenézned a befektetéseidbe, hogy mibe vannak a pénzeid elosztva, mert ha ez itt letörik akkor további veszteségeket fogsz elszenvedni.. Mivel a hagyományos, és a biztosítási eszközalapokat nem lehet shortolni (eladással pénzt keresni), ellenben a tőzsdei alapoknál van ilyen lehetőség. Eladod azt, amit még nem birtokolsz (pozíció nyitás), hogy alacsonyabb áron (-8%) vissza tud venni (pozíció zárás).

Rajta, vedd ki azt a 8%-ot a piacból, ha letörik ez a szint.

 

Sikeres kereskedést kívánok!

 


Megosztás, most...

Leave a Reply

Next Post

Arany bányászati részvények és tőzsdei alapok

Megosztás, most...Szűkülő kínálat, növekvő arany kereslet, és pénzügyi bizonytalanság…     ….ez mind-mind árfelhajtó tényezőknek minősülnek, az arany bányászati részvények esetében is. Ha számodra túlságosan konzervatív befektetésnek tekinted a szimpla arany befektetést, akkor ez a bejegyzés neked szól. […]

Translation »