Tovább az eszköztárra

Osztalékot fizető tőzsdei alapok

ETFmustang
Megosztás, most...

Osztalékot fizető tőzsdei alapok? -Igen.

 


 

Banki és a biztosítói befektetési alapok újra befektetik az osztalékot.

Ellenben az osztalékot fizető cégeket tömörítő tőzsdei alapok kifizetik az osztalékot, ha rendelkezel ilyennel. Ja igen, az is egy érdekessége, hogy egyes tőzsdei alapok az osztalékok nagysága alapján vannak súlyozva, és nem a cég nagysága (cég pénzügyi megítélése) alapján. Így eltérhet a klasszikus indexek mozgásától.

“Tudja , mi az egyetlen dolog, ami örömet okoz? Amikor látom megérkezni az osztalékaimat.”

-John D. Rockefeller-

 

Ha folyamatosan nő a cég készpénzállománya, akkor a cégvezetés ……

  • -Beruház…
  • -Terjeszkedik, piacot szerez…
  • -Kisebb cégeket vásárol fel (akvizíció)..
  • -Részvényeit vásárolja vissza a piacról (kínálatot csökkent, keresletet generál = árfolyam emelkedés)
  • -Osztalékot fizet, vagy emeli a kifizetés nagyságát

 

…az osztalék megléte, megmentheti a cég részvényeinek nagyobb árfolyam  zuhanását káosz esetén. Mivel csökken az részvény árfolyama, ezzel arányosan emelkedik az osztalékhozama, így egyre jobban megéri tartani, vagy vásárolni a részvényből és így megállhat az esés, mely emelkedésbe is átmehet.

 

példa.: egy részvény 3000 forintot ér, a cég nyilvánosságra hozza, hogy részvényenként 300 forint osztalékot fizet, így 10%-os osztalékhozamot tudsz elérni. Közben valami cudar dolog történik a nagyvilágban és a részvény árfolyama meredeken esni kezd, de ezzel arányosan az osztalékhozam pedig nő. Mondjuk 1500 forintig szakad a részvény árfolyama, de az osztalék így már 20%-os osztalékhozammal kecsegtet. Nagyon vonzóvá válik a részvény és elkezdődik az erős vételi nyomás, és így “kevesebbet” tud esni mint egy osztalék nélküli részvény. -egyszerűen ennyi, és már ki is alakult a ciklikus mozgás.

 

Válság, recesszió alatt jó menedékként szolgálnak az ilyen cégek, általában nagy és régi cégekről van szó akik már csak kicsiket tudnak nőni (GDP felett egy kicsivel). Azért vannak kisebb cégek, azonban ajánlott visszamenőleg megnézni az osztalékfizetési döntéseket, mert itt is lehet buktató.

 

 

 

Néhány Eurós osztalékot fizető tőzsdei alap

Ticker Osztalékot fizető tőzsdei alapok € Alapadatok/Osztalékhozam
DXSB db X-trackers STOXX Global Select Dividend 100

5,94%

EXSB iShares  DivDAX

4,93%

IQQX iShares  DJ Asia/Pacific Select Dividend 30

5,7%

IQQA iShares  EURO STOXX Select Dividend 30

6,19%

IQQD iShares  FTSE UK Dividend Plus

5,61%

ˆTehát az osztalékhozamot úgy kell értened, hogy az árfolyamhoz képest, mekkora a kifizethető osztaléka a tőzsdei alapnak.

 

Ön szerint megéri, osztalékot fizető (védelmi pénzt) tőzsdei alapokban tartani a pénzét?A mostanában tapasztalható pénzügyi bizonytalanságban!

 

Széles termékkínálat, ügyfélbarát kereskedési szoftver, klikk a XTB-re, most!

Megosztás, most...

Leave a Reply

Next Post

Olaj és Gázipari részvény ETF

Megosztás, most...Irán szabályozza  az olaj és gázipari részvények árfolyamát   Olaj -és gázipari részvényeket erősen befolyásolják a távol-keleti események. Irán és Szíria a fő probléma, az olaj és az olajcégek részvény árfolyamának emelkedésében, de csak […]
Translation »