Oroszország tőzsdei alapok kereskedése

Megosztás, most...

Oroszországban gyengülni látszik a Putyin korszak…

 


 

Vasárnapi oroszországi választásokon, Putyin Egységes Oroszország pártja nyert, de már közel sem olyan nagy előnnyel. Mihail Prohorov orosz milliárdos, a Jobb Ügy párt volt vezetője szerint a vasárnapi orosz választások eredménye azt vetíti előre, hogy a Vlagyimir Putyin által megalkotott politikai rendszer néhány éven belül össze fog omlani.

-forrás- 

Sőt több oroszországi nagyvárosban tüntetések voltak, és választási csalásokról is beszélnek, igaz a külföldi felügyelőbizottság nem tapasztalt ilyen jellegű dolgokat.

Akárhogy is alakulnak a történések, a távol-keleti feszültségek az oroszok malmára hajthatja a vizet. Mert  Oroszországnak igen is nagyon jót tesz a magas energia árak.

Ja igen és a GDP-hez viszonyított államadósságuk 10% környékén alakul. Amennyiben további olajár emelkedés következik be akkor könnyen o-ra tudják hozni a költségvetésüket. Amit bevallok, könnyen meglehet, mert nagyon nagy a feszültség a távol-keleti régióban, ahol az olajkészletek közel 40%-a található.

Grafikon jól mutatja, hogy 2000-től milyen drasztikus csökkenések történtek az orosz adósságokkal kapcsolatban. A válság alatt torpant meg illetve enyhe emelkedést is lehet tapasztalni az utóbbi időszakokban.

Jelentősen nőt a életszínvonal, sőt durva de azt is írhatom, hogy dől a pénz, fölég ha tovább drágul az olaj.

 

 

 

Oroszország tőzsdei ETF alapok

RBL – SPDR S&P Russia ETF (alapadatok)

   • Gazprom 22,68%
   • Lukoil 11,19%
   • Sberbank 9,29%

   RSX – Market Vectors TR Russia (alapadatok)

     • Gazprom 8,68%
     • Rosneft 7,6%
     • Sberbank 7,49%

     RSXJ – Market Vectors Russia Small-Cap (alapadatok)

       • Pharmstandard 8,41%
       • Alliance Oil 7,59%
       • Transneft 7,54%

       ERUS – iShares MSCI Russia Capped Index (alapadatok) 

         • Gazprom 22,71%
         • Lukoil 12,17%
         • Sberbank 10,05%

          

         Jól láthatód, hogy az Oroszország RBL és az ERUS  ETF nagyon hasonló súlyozású alap, tehát minimális a teljesítménybeli eltérés. RSX kiegyensúlyozottabb, tehát nincs kimagasló súllyal ellátott cég az alapban, az RSXJ kis cégeket tömörítő alap, kockázatosabb, csak akkor javasolnám, ha kockázatkedvelő befektető vagy. Igaz csak 75%-os orosz kiességű alapról van szó, azonban a kisebb cégek érzékenyebben reagálnak a piaci eseményekre.

          

         Egy grafikonba raktam a 4 oroszországi tőzsdei alapot. Jól láthatód, hogy a súlyozások miatt mekkora eltérések vannak. Ha mást nem is követsz csak az olaj árfolyamát, illetve a távol-keleti eseményeket, könnyedén rájössz a vételi pozícióra. Azért írom ezt, mert egyenlőre a nemzetközi hangulattal párhuzamosan mozdulnak ezek az alapok is. Továbbá annyi még a különbség, hogy az orosz piac impulzívabb mint az európai, tehát nagyobba mozdul felfelé és lefelé egyaránt.

         Kockázatosabb befektetésnek minősül.

         Természetesen ezek az események a kelet-európai alapokra is hatással lesznek, illetve az olajjal kapcsolatos régiókat tömörítő alapok. Lehet arra számítanod, hogy ezáltal a nyersanyagok is emelkedhetnek.

          

         Ha szimpatikus az orosz piac, illetve arra számítasz, hogy az olaj valóban emelkedni fog  valamint arra hogy  összeroppan a távol-keleti helyzet. Itt az idő, hogy felhívj és  nyiss egy értékpapírszámlát és kihasználd az orosz, olaj és a távol-keleti lehetőségeket.

          

         Real Time ERUS, referencia pedig az olaj USO

          


         Megosztás, most...

         Author: ETFmustang

         Leave a Reply