Oroszország és a többiek (ESR)

Megosztás, most...

Mit hozhat Önnek, Oroszország és a keleti szektor = Olajat, és felvevő piacot, tehát nyereséget!

ESR – iShares MSCI Emerging Markets Eastern Europe  ETF

Nagy olaj drágulást (150$/hordó) jósolnak előre az elemzők, ha a távol-keleten nem rendeződnek a fejlesztési problémák, valamint Irán is elég nagy fejtőrést okoz a atommal kapcsolatban.

Amennyiben továbbra is így drágul az olaj, az nagyon jó hatással van a kelet-európai  tőzsdei alapokra, mert erős, sőt intenzív orosz súllyal szerepelnek.

Itt most valahol jelentéktelen a cseh, magyar fejlemények, ami szerepet játszik ezekben az alapokban az a lengyel és az orosz megítélés igazán.

Lehet akárhogy polírozni a helyzet, de semmi értelme, mert szerintem elég szépen el fognak válni egymástól a részvény piacok.  A fejlett piacok recsegnek ropognak a pénzügyi helyzetek miatt. Nagy a valószínűsége annak, hogy azok az országok jöhetnek ki pozitívabban a válságból, akik nem rendelkeznek euró fizetőeszközzel.

Szerintem nekünk is magyaroknak sokkal jobban keletre kell kacsingatni, mert ott van keresnivalója a termékeinknek, mert nyugaton csak alamizsna jut számunkra, termékeinknek, cégeinknek – csak a piacaink kellenek!

A pénzügyi válság a jóléti államokat sújtja igazán, mert nincs hová megújulni. Keleten valamint a fejlődő piacokon van növekedési lehetőség, mert nagy a lemaradás, és magas beruházásokra van szükség.

Kelet-európai tőzsdei alapoknál 60-70%-os az orosz, közel 50%-os az energia, és 18%-os a pénzügyi cégek jelenléte.

TOP cégek.:

  • Gasprom 20,55%
  • Lukoil 9,66%
  • Sberbank 7,61%

ESR – iShares Emerging Markets Eastern Europe ETF

Érdekes fordított fej váll alakzat van kialakulóbán, ami annyit jelenthet, hogy első menetben a nyakvonalig (ferde piros vonal) elmehet az árfolyam, majd tovább-tovább. Amennyiben ez így nem valósul meg akkor várható az, hogy a piros vonal alatt folyik továbbra is a kereskedés. Így 15-20%-os emelkedés benne lehet az alapban.

A három top cég mozgása nagyban befolyásolja az alap mozgását, főleg a Gasprom 20%-os súlya. Összességében 57 céget tartalmaz ez a tőzsdei alap. Magyar cégek közül az  OTP (1,25%), MOL (1,08%), Richter (0,74%) és a Telekom (0,36%) van jelen az alapban.

 

Szinte az összes magyar biztosító, rendelkezik kelet-európai, vagy tisztán orosz befektetési eszközalapokkal, amit érdemes lehet figyelned. Az olaj árfolyamának emelkedésével ezek az alapok dinamikusabb emelkedéseket hajthatnak vissza. Csak annyi a különbség, hogy az emelkedést 2-6%-al kevesebbnek fogod érezni a tőkédre vetítve a költségek miatt. Ez biztosítótól függ, az egyik legérzékenyebb a költségekre az Uniqas befektetési egységekhez kötött biztosítások, azonban itt találhatók a legjobban teljesítő eszközalapok.

Tőzsdei alapok kereskedésével, a 2-6%-os költségek a zsebedben maradnak, illetve a tőzsdei kereskedés folyamán bármikor közbe lehet lépni. Ellenben a Unit-Linked eszközalapoknál, ahol nap végi záróval tudsz csak módosítani.

 

Real Time ESR tőzsdei alap, referenciaindex az S&P 500-as – SPY ETF

 

Sikeres együttműködést és kereskedést kívánok!


Megosztás, most...

Author: ETFmustang

Leave a Reply