Ez az év, Ázsia lassulásáról szól

Megosztás, most...

Mobius, lesz növekedés az ázsiai forint alapban?

 


 

Ázsiai növekedésTempleton Ázsiai forint növekedési lehetőségekkel kecsegtető befektetési alapjában 59 ázsiai céget találhat. Kivételt képeznek az Ausztrál, Új-zélandi és a Japán részvények.
A neves fejlődő piaci befektetési guru Mark Mobius kezeli ezt a befektetési alapot. Az kiindulási alap természetesen USA dollár elszámolású, azonban ez a forintos alap is honosítva lett természetesen Luxemburgban.
Mint a legtöbb Ázsiával foglakozó alapnak, ennek is a Benchmark indexe a MSCI all Asia ex Japan Index. Erősen észrevehető, hogy egyre jobban tolódik a súlyozás a többi kisebb ázsiai ország felé, főleg az alapkezelők tekintetében. A Mobius által kezelt ázsiai növekedési alapban Kína és Tájföld hasonlóan 26%-ban van súlyozva. érdekesség, hogy Tájföldet 3,46%-ról 26%-ra, Indiát 8,22%-ról 16,75%-ra, Indonéziát 3,77%-ról 12,31%-ra és Pakisztánt pedig 0%-ról 6,28%-ra súlyozta felül Mark Mobius.
Ellenben Dél-Koreát 19,2%-ról 6,45%-ra és Hong Kongot 12,89%ról 5,04%-ra súlyozta le.

Ezáltal erős eltérések mutatkoznak szektorálisan is a MSCI Indexhez képest. Az energetikai cégeket 6,36%-ról 35,77%-ra a fogyasztói kényelmi szolgáltatásokkal foglalkozó vállalatokat pedig 9,59%-ról 15,11%-ra emelte. Lesúlyozta a pénzügyi, IT, ipari, alapvető fogyasztási, egészségügyi vállalatok kitettségét. Továbbá teljesen kihagyta a távközlési és közműszolgátló cégeket az ázsiai növekedési lehetőségekkel kecsegtető cégek közül.

Top 10 cég közel 48%-ban súlyozza az alapot, ebből is öt cég szinte egyenlő 5,2-5,5% közötti kiegyensúlyozást kapót. Ezen cégek pedig a következők: Tata Consultancy /IT szolgáltató/, Siam Commercial Bank /Kerskedelmi bank/, PetroChina /energia/, Oil és Gas Development /enrgia/ és az Astra International /pénzügy, ipar, mezőgazdaság, logisztika/.

Kína lassulása erősen befolyásolhatja a térség illetve már az egész világ, főleg a nyersanyagpiacokat. Szédületes növekedés, most más egy olyan fázisba érkezett, hogy mennyire fenntartható ez a dinamika. Azonban erős jelek mutatnak arra, hogy elkezdődött egy erősebb visszarendeződés, és ezt leginkább Indiában lehet tapasztalni. Ajánlom figyelmében az Ázsiával kapcsolatos bejegyzéseimet.
Ezt nagyon jól mutatja a térséget lekövető indexek teljesítményei is. Lehet teljes támogatás a kínai kormány részéről, ha iszonyatosan és károsan alacsony a belső fogyasztás. Amennyiben ez nem javul, akkor dominóként dőlhet össze Kínától kiindulva az egész világ.
Nem tudom elégszer hangsúlyozni, hogy az üres lakóterületekbe fektetett milliárdos beruházások, mikor kezdenek megtérülni.
Van egy olyan mondás, hogy lehetsz te akármilyen lángelme, ha nem tudod magad eladni akkor semmit sem ér a tudásod.


Több magyarországi befektetési és biztosítási eszközalap is tartja a Templeton Asia Growth alapot. Többek között a Uniqa Ázsia részvény eszközalapja, Erste PB Ázsia alapja illetve jelen van a Generáli Főnix Távol-keleti eszközalapjában is.

Templeton ázsiai növekedési alapját egészen rövid időtávon összehasonlítottuk a világ vezető indexével az S&P 500-al. Érdekesség, hogy 2013 május közepe óta az S&P 500 index csupán enyhe 1%-os bővülést tudott felmutatni, igaz ehhez erőteljesen kapcsolódik az utóbbi időszak korrekciója.
Ehhez mérten az ázsiai befektetési alap 12%-os alulteljesítést mutat ezen időszak alatt. Továbbá a befektetési alap teljesítményét magasztalva, jóval 13-16%-ban felülteljesíti a Benchmark MSCI all Ázsia ex Japán Indexét. Összességében az utóbbi napok jó teljesítménye az ázsiai régióban, további növekedéseket mutathatnak ami 7-10%-os emelkedést is eredményezhet.

Ázsia Növekedési alap

 


Megosztás, most...

Author: ETFmustang

Leave a Reply