MNB kamat 2-3-szorosa egy reális cél

Megosztás, most...

Hozamcél a mindenkori bankbetét által elérhető hozam 2-3-szorosa

 


 

SolarCapitalA Derivatív Portfólió 2011-ben a Solar Capital Markets Zrt. a portfóliókezelési tevékenységének kibővítése mellett döntött.

A megváltozott piaci körülményekhez alkalmazkodva, illetve az ügyféligényekre reagálva, egy az abszolút hozamú alapoknak megfelelő stratégiát követő portfóliót indítottunk, mely alapvetően sem részvénypiaci sem pedig kötvénypiaci indexet nem követ, hanem a mindenkori piaci helyzethez alkalmazkodva kívánja maximalizálni a hozamot.

A Derivatív portfólió alapvetően devizapiaci fókuszú, de a portfóliókezelési szabályzat lehetővé tesz lényegében véve bármilyen instrumentumban történő befektetést maximum ötszörös tőkeáttétel mellett.
A 2011 márciusában indult portfólió eddigi maximális tőkeáttétele háromszoros volt, a kötött instrumentumok tekintetében pedig a különböző devizapárokra kötött határidős és opciós ügyletek mellett nemesfém, részvényindex és ETF-ek fordultak elő.

 

Stratégia:
A 2008-as összeomlás óta megváltozott világban egyre kevésbé tűnik optimális befektetési stratégiának az úgynevezett buy-and-hold passzív részvényindex-követés, mivel lassan minden évben bekövetkezik egy-egy nagyobb összeomlás a piacokon. A high frequency trading és megnövekedett volatilitás korában szükségszerűen megnő a gyors reagálási képesség és a kellő befektetési rugalmasság szerepe, valamint lerövidül a befektetési időtáv.

A Derivatív portfólió kezelése során a tőke 95+ százaléka rövid lejáratú diszkontkincstárjegyekben, és/vagy devizában van, melynek fedezete mellett a portfóliókezelő rövid (maximum egy év) futamidejű azonnali-, határidős és opciós ügyleteket köt a fentebb említett instrumentumokban azok bizonyos mértékű alul- illetve túlértékeltsége esetén.
Az értékeltségi szint megállapításához a portfóliókezelő fundamentális, valamint technikai elemzést alkalmaz. A fundamentális elemzés a devizapiacon elsősorban nem makro-megközelítést, hanem politikai-összeesküvéselméleti megközelítést jelent.
Ez határozza meg alapvetően a piacralépés irányát, míg a technikai elemzés az időzítést.

 

portfólió x2, x3Hozamcél:
A Derivatív portfólió hozamcélja a mindenkori bankbetét által elérhető hozam 2-3-szorosa, mivel azt gondoljuk ez az a reális, hosszútávon leérhető hozamcél, amit egy átlagos kockázatvállalási hajlandósággal rendelkező befektető túl nagy kockázatvállalás nélkül elérhet.

Kockázatkezelés:
A Derivatív portfólió alapvetően devizapiaci fókuszú aminek két oka van: egyrészt a portfóliókezelő – lásd következő bekezdés – devizabrókeri tapasztalattal rendelkezik, másrészt a közhiedelemmel ellenében a devizapiac kevésbé kockázatos, mint a részvénypiac.
A részénypiacon a százalékosan mért napi elmozdulások sokkal nagyobbak, mint a devizapiacon, így ha a befektető nem vállal tőkeáttételt, akkor a hozama kisebb szórást fog mutatni mint a részvénypiaci befektetésé.
A másik ok, ami miatt kisebb a kockázat, az ú.n. átlaghoz való visszatérés.

Mivel arra a kérdésre, hogy az euró/forint 280-ban, vagy 320-ban van-e egyensúlyban, általában csak szubjektív,és bizonytalan lábakon álló előfeltevésekkel élve lehet válaszolni, a különböző világnézetű és várakozásokkal rendelkező befektetők és spekulánsok „harca” (stoppolás-profitrealizálás) időről-időre visszahúzza az árfolyamot valamilyen időtávon értelmezett átlaghoz.
Ez a hullámmozgás megfigyelhető mind rövid, mind pedig hosszú távon amellett, hogy természetesen vannak trendek. Ez lehetőséget ad arra, hogy ha a befektető tőkeáttétel nélkül kezd pozíciót építeni, és azt csak megfelelően nagymértékű „rossz” irányú elmozdulások után növeli, akkor a bekövetkező korrekció vagy trendforduló lehetőséget ad a veszteség nélküli, vagy akár nyereséges zárásra.
Ez a fajta stratégia tehát alapvetően nem az automatikus stop stratégiát használja, hanem a tőkeáttétel kordában tartásával kezeli a kockázatot.
Mindemellett használunk stop megbízásokat, de elsősorban csak meglévő profit bebiztosítására.

 

Portfóliókezelő:
A Derivatív portfoliót Misik Sándor kezeli, aki 2007-ben szerzett diplomát a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem (Corvinus Egyetem) pénzügy szakán, majd 2010-ben Magyarországon először megszerezte a CIIA (Certified International Investment Analyst) nemzetközi befektetéselemzői diplomát.


Megosztás, most...

Author: ETFmustang

Leave a Reply