Lengyelország részvény tőzsdei alapok

ETFmustang
Megosztás, most...

Lengyelország, tényleg az EU felé tart….!?

 


 

LengyelországLengyelország még az exporttal tartja magát.

Lengyelország elérte az 55%-os államadóssági küszöböt, és az államháztartási hiányuk is 5,5%-on van.
Pesszimisták a lengyelek is, az idei évvel kapcsolatban, a növekvő árak és adók miatt. Polska Grupa Energetyczna (PGE – benne van mind a kettő ETF-ben) még december közepén jelentették, hogy befagyasztják a közös baltikumi erőmű Litvániai építését. Ez így rendben is lehet, azonban a döntést  nem konzultálták le a kormánnyal. A vállalat közel 70%-a a kincstár tulajdona. A lépést követően a PGE vezetőjét és helyettesét el is távolították a cégtől.

Tehát a lengyeleknél is szépen szembe tudnak menni a céges és kormányzati elvek. Sőt a lengyelek is nagyon pesszimisták a jövőt illetően, tehát náluk is gyülekeznek a “hófelhők”. Küszöbértékhez ért az államadósságuk 55%, és az államháztartási hiány is 5,5%-on áll.

De legalább a gazdaságuk működő képes és irigylésre méltó növekedéseket is fel tudnak mutatni (felső grafikon), az erős exportjukkal. 2012-re még így is minimálisan 2,5%-os növekedésre számítanak.

Egyenlőre a zloty stabilnak mondható, mert már ötödik alkalommal a 4,5%-on tartják a jegybanki alapkamatot. A grafikonon jól láthatod, hogy kiegyensúlyozottnak tűnik a kamatciklus. Ha jobban alakulnak a dolgaik akkor még egy csökkenési ciklusba is beléphetnek, ami több levegőt adhat a cégeken kívül a részvény piacuknak is. Tőzsdei alapoknál is látni fogod, hogy nagyon el van adva a lengyel részvény piac.

 

EPOL – iShares MSCI Poland Market Index 

PLND – Market Vectors  Poland ETF (súlyozottabb)

 

Szektorok EPOL PLND
     
Pénzügyek 40,34% 37,1%
Alapanyagok 15,43% 13%
Szolgáltatók 13,07% 13,3%
Energia 12,29% 12,5%
Telekommunikáció 5,82% 7,3%

A lengyel cégeket tömörítő alapoknál a pénzügyi cégek viszik a prímet (bal táblázat), és nem írok újat, hogy a pénzügyi cégek bent vannak a célkeresztben.
Nyersanyagok szenvednek az erős dollár illetve a kínai lassulás miatt.
A szolgáltatok pedig túl nagyok ahhoz, hogy nagyot tudjanak nőni, vagy éppen esni a piacon.

 

Néhány meghatározó lengyel cég tőzsdei alapban elfoglalt súllyal.

Ticker Cég Szektor EPOL  (51 cég) PLND (30 cég)
         
PKO PKO Bank Polski Pénzügy 11,93% 7,79%
PZU Powszechny Zakland Pénzügy 10,38% 7,87%
PEO Bank Pekao Pénzügy 9,92% 6,43%
KGH KGHM Polska Miedz Alapanyagok 9,26% 6,54%
PGE PGE Szolgáltató 8,16% 5,33%
TPS Telekomunikacja Polska Telekommunikáció 4,69% 5,94%

 

Jól látod, hogy  november 27-e óta, közel 30%-ot esett a lengyel piac. Továbbiakban sem lehet igazán biztatót írnom, de ezek az ilyen piacok a jövőben mind-mind nagyszerű lehetőségeket teremtenek számodra. A pénzügyi szektor elég erősen nyomja a lengyel indexet. Különben elég ha a pénzügyi és a nyersanyag szektorra figyelsz, és látni és érezni fogod, hogy mikor lehet a beszállási pont. Természetesen akkor, ha nyitott vagy a lengyel piacra, vagy ki akarod használni a legerősebb keleti országban rejlő lehetőségeket.

A lengyel piac, az orosz piac után szerepel a legnagyobb súllyal a fejlődő vagy kelet-európai befektetési (tőzsdei) alapokban. Tehát ezen befektetési alapok is szenvedhetnek, csak annyi, hogy a tőzsdei alapokat meg tudod shortolni. Annyit még, hogy az orosz energia piaci cégek azért valamennyit kompenzálhatnak ezen a gyatra teljesítményen.

 

A további bejegyzések a gyorsjelentési szezonról fognak inkább szólni, illetve az ide tartozó tőzsdei alapokról.


Megosztás, most...

Leave a Reply

Next Post

Szakadék szélén a piacok!?

Megosztás, most...Gyanúsan túlértékeltnek tűnek a részvénypiacok, számomra!     Kostolany féle kutya gazda effektus jellemző most a részvénypiacokra, szerintem. Az a bizonyos toljuk felfelé az árakat, és akkor majd jól vissza borítjuk (eladjuk) a részvényeket a piacra. Folyamatosan […]

Translation »