Gazprom, csökkentheti a Kelet-európai tőzsdei alapokat

ETFmustang
Megosztás, most...

Mit okozhat a keleti, -és a fejlődő tőzsdei alapoknak, a Gazprom ügy?

 


 

GazpromGazprom, nagy nehézségekkel szembesülhet az Európai Bizottság eljárásával szemben, a tisztességtelelen árak, és a akadozó gázellátás ügyében.
Gazprom 2012. első negyedéves adózott eredménye, így is 23,2%-kkal csökkent.

Keményen folyik az érdek harc, ki is lesz a győztes?
Amennyiben az EB, azt határozza meg, hogy a Gazprom korlátozza a versenyt, illetve akadályoztatja az ellátást az Unióban. Ebben az esetben a bevételének közel 8-10%-a is lehet a bírság összege., ami közel 3,7 milliárd dollárra tehető.

Amennyiben ezek a dolgok így alakulnak, akkor erőteljesen negatív irányba húzhatják a fejlődő, -és a kelet-európai tőzsdei alapokat is. Természetesen itt szó van a biztosítási eszközalapokról is. Külön ki lehet emelnem, a kimondott orosz alapokat, hiszen több biztosító rendelkezik, ilyen eszközalappal.

 

Miért? -…azért, mert mert Gazprom részvényekkel túlsúlyosak ezek az alapok. Itt most a MSCI Kelet-európai alapot szándékozom kiemelni, az Ön tájékoztatásáért. Ebben a tőzsdei alapban 18,09%-ban van jelen a Gazprom, valamint közel 48%-ban energetikai cégekkel túlsúlyos ez az alap.

 

ESR – iShares MSCI Emerging Markets Eastern Europen (55 cég) és a OGZD – Gazprom grafikonon keresztül szándékozom bemutatni, hogy milyen sokat jelent, ha egy részvény vagy szektor túlsúlyban van egy alapban.
A grafikonon jól láthatja, hogy a fekete Gazprom árfolyama, mennyire hasonló, az 55 céget tömörítő tőzsdei alap mozgásához.
A fent említett okok, és az árfolyamból kialakuló alakzat, azt feltételezheti, hogy a zöld támaszt letörve, igen erős csökkenésre számíthat.
Első alkalommal, a legutóbbi mélypont lehet az elsődleges célárfolyam, ami közel -18% csökkenést mutat.
Amennyiben, ezt a minimumot is le tudja törni az alap, akkor további erőteljes csökkenéssel számolhat.

 

Több lehetősségél, tudja lekereskedni a lehetséges Kelet-európai csökkenést.
Most itt kettő lehetőséget mutatók Önnek.

 

1. a fent említett keleti alap 1:1, ez azt jelenti, hogy a befektetett tőke, annyit változik amekkora %-os elmozdulás van az árfolyamban, tehát a példa 1 millió forint értékben elad (short-olja) keleti alapot, és ténylegesen jó irányba tart az árfolyam, legyen a -18% csökkenés, ez Önnek 180.000 forintos bruttó nyereséget eredményezhet.

2. CFD terméknek hívjuk, (árfolyamváltozásra kötött ügylet) ami a fenti alap tőkeáttétes változata, annyi a különbség, hogy 1:10, ami azt jelenti, hogy az 1 millió forintos keleti alapot 100 ezer forintért meg tudja venni. Valamint a kockázat mellett a nyereség is a 10 szeresére nő, tehát a 18%, 180%-os lesz, a befektetett tőkére vetítve, jelen esetben 100 ezerre 180.000 forint nyereség. Természetesen ez fordítva is elsülhet, ezért is fontos tudni, hogy a tőkeáttét a nyereséget és veszteséget is felnagyítja, ezért kockázatosabb kereskedésnek minősül.

 

Tőzsdei alapok (ETFs) kereskedési folyamata, egyszerűen!


Megosztás, most...

Leave a Reply

Next Post

EUR/USD -FXE tőzsdei alap, csúnya jövő

Megosztás, most...Érdekes képet mutat, az EUR/USD -FXE tőzsdei alap változata     EUR/USD -FXE Tőzsdei Deviza ETF alap. -most az FXE  tőzsdei alap, és az  EUR/USD devizapár érdekes kapcsolatát szándékozom, Önnek most leírni. Rengeteg sok […]

Translation »