Felülteljesít Svédország

ETFmustang
Megosztás, most...

Felülteljesít Svédország

 


 

Felülteljesít SvédországFelülteljesít Svédország. Éves szinten mérve, szinte folyamatosan felülteljesít Svédország MSCI indexe, még a vezető S&P 500 indexhez képest is. Sőt az ipari termelékenységük is 2007 óta 2,5 százalékkal nőtt, míg Németországban csupán 0,9 százalékkal, Európa átlagát tekintve pedig 1,6 százalékos a mutató.
Pár hónappal ezelőtt a német statisztikai hivatal tanulmányában közölte, hogy a svédek óránként 12000 forintnak megfelelő svéd koronáért dolgoznak. Óránként 12000 forintnak megfelelő összeg a legnagyobbnak számít az unióban. Annak ellenére, hogy Európában Svédországban a legdrágább a munkaerő, a skandináv állam gazdaságilag versenyképes maradt, mert igen nagy a termelékenység az iparban más országokhoz képest és jobban is emelkedett az utóbbi években.

Milyen érdekes, hogy azon fejlett országok Európában akik maradtak a saját fizetőeszközük mellett, sokkal rugalmasabban tudnak reagálni a világgazdasági eseményekre. Igaz az utóbbi hónapokban némiképp lassult a svéd gazdaság, azonban a skandináv országok egyre vonzóbb befektetési területek. Mivel elsődleges szempont a fejlesztés, beruházás és a kiszámítható gazdasági környezet.
Mégis keveset lehet hallani a svéd vagy éppen az északi befektetési lehetőségekről. Pedig az skandináv fizetőeszközöket is érdemesebb másabb szemszögből figyelni. Gondolok itt a svéd koronára SEK 1%, vagy éppen a norvég koronára NOK 1,5%-os kamatlábaival. Stabil kiszámítható gazdaság, erősebb és stabilabb devizát eredményez a piacokon, leginkább a forintunkhoz mérten. Grafikonon is jól láthatja, hogy a válságból szépen kijött, igaz utána egy csökkenő növekedési pályán van, de még a drága munkaerő mellett is az átlag felett teljesít a GDP növekedés területén. Ez is azt bizonyítja, hogy azon fejlett európai országok jártak a legjobban melyek megtartották a saját fizetőeszközüket. Azaz maradt mozgásterük!

 

 


 

Éves viszonyításban, azaz 2012.10.16-tól mérve szinte folyamatosan felülteljesít Svédország az amerikai vezető S&P 500 indexhez képest. Igaz a svéd gazdasági lassulás és a piacok lefelé csorgása az EWD -MSCI Svédország ETF alapon is jócskán meglátszik. Kitörési szinten kereskednek mostanság Svédországban. Akkor jöhet nagyobb csökkenés, aminek a lehetősége nagyobb, ha a kitörési szint alá esik be az árfolyam.
Fent említett vonzóbb befektetési lehetőség arra és akkor vonatkozik, ha ez az egészséges korrekciós szakasz lezajlik a piacokon. Éves szinten egy indextől 18-20%-os teljesítmény jónak mondható. Azt lehet még észrevenni az összehasonlításban, hogy mozgékonyságban azaz volatilitásban is  felülteljesít Svédország az S&P 500 indexhez képest. Tehát nagyobbat tud emelkedni és csökkenni egyaránt. Összességében a piacok stabilitása után, érdemes lesz figyelni a EWD -MSCI Svédország ETF alapra is.

 
Felülteljesít Svédország -EWD
 

További javasolt oldalak
Tőzsdei ETF Alapok GDXAranybányászati Részvények IEV -Európa 350 Részvény
Alapok Eszközei EWI -Olaszország EWO -Ausztria
RSX -Oroszország DIA -DJIA 30 EMM -Fejlődő Piacok
EWC -Kanada PIO -Nemzetközi Vízgazdálkodás ACWI -MSCI Világindex
EZA -Dél-Afrika SPY -S&P 500 EWW -Mexikó

 


Megosztás, most...

Leave a Reply

Next Post

Biztató jövőkép Norvégia

Megosztás, most...Biztató jövőkép Norvégia     Biztató jövőkép Norvégia gazdaságáról, befektetéseiről cégeiről. Biztató jövőkép Norvégia olajpénzeinek felhasználási elképzelései. Norvégiába szó szerint nem “tudnak” mit kezdeni az olajból származó hatalmas bevételekből. Természetesen Norvégiában is vannak kátyúk, […]

Translation »