Felülteljesít Svédország

Megosztás, most...

Felülteljesít Svédország

 


 

Felülteljesít SvédországFelülteljesít Svédország. Éves szinten mérve, szinte folyamatosan felülteljesít Svédország MSCI indexe, még a vezető S&P 500 indexhez képest is. Sőt az ipari termelékenységük is 2007 óta 2,5 százalékkal nőtt, míg Németországban csupán 0,9 százalékkal, Európa átlagát tekintve pedig 1,6 százalékos a mutató.
Pár hónappal ezelőtt a német statisztikai hivatal tanulmányában közölte, hogy a svédek óránként 12000 forintnak megfelelő svéd koronáért dolgoznak. Óránként 12000 forintnak megfelelő összeg a legnagyobbnak számít az unióban. Annak ellenére, hogy Európában Svédországban a legdrágább a munkaerő, a skandináv állam gazdaságilag versenyképes maradt, mert igen nagy a termelékenység az iparban más országokhoz képest és jobban is emelkedett az utóbbi években.

Milyen érdekes, hogy azon fejlett országok Európában akik maradtak a saját fizetőeszközük mellett, sokkal rugalmasabban tudnak reagálni a világgazdasági eseményekre. Igaz az utóbbi hónapokban némiképp lassult a svéd gazdaság, azonban a skandináv országok egyre vonzóbb befektetési területek. Mivel elsődleges szempont a fejlesztés, beruházás és a kiszámítható gazdasági környezet.
Mégis keveset lehet hallani a svéd vagy éppen az északi befektetési lehetőségekről. Pedig az skandináv fizetőeszközöket is érdemesebb másabb szemszögből figyelni. Gondolok itt a svéd koronára SEK 1%, vagy éppen a norvég koronára NOK 1,5%-os kamatlábaival. Stabil kiszámítható gazdaság, erősebb és stabilabb devizát eredményez a piacokon, leginkább a forintunkhoz mérten. Grafikonon is jól láthatja, hogy a válságból szépen kijött, igaz utána egy csökkenő növekedési pályán van, de még a drága munkaerő mellett is az átlag felett teljesít a GDP növekedés területén. Ez is azt bizonyítja, hogy azon fejlett európai országok jártak a legjobban melyek megtartották a saját fizetőeszközüket. Azaz maradt mozgásterük!

 

 


 

Éves viszonyításban, azaz 2012.10.16-tól mérve szinte folyamatosan felülteljesít Svédország az amerikai vezető S&P 500 indexhez képest. Igaz a svéd gazdasági lassulás és a piacok lefelé csorgása az EWD -MSCI Svédország ETF alapon is jócskán meglátszik. Kitörési szinten kereskednek mostanság Svédországban. Akkor jöhet nagyobb csökkenés, aminek a lehetősége nagyobb, ha a kitörési szint alá esik be az árfolyam.
Fent említett vonzóbb befektetési lehetőség arra és akkor vonatkozik, ha ez az egészséges korrekciós szakasz lezajlik a piacokon. Éves szinten egy indextől 18-20%-os teljesítmény jónak mondható. Azt lehet még észrevenni az összehasonlításban, hogy mozgékonyságban azaz volatilitásban is  felülteljesít Svédország az S&P 500 indexhez képest. Tehát nagyobbat tud emelkedni és csökkenni egyaránt. Összességében a piacok stabilitása után, érdemes lesz figyelni a EWD -MSCI Svédország ETF alapra is.

 
Felülteljesít Svédország -EWD
 

További javasolt oldalak
Tőzsdei ETF Alapok GDXAranybányászati Részvények IEV -Európa 350 Részvény
Alapok Eszközei EWI -Olaszország EWO -Ausztria
RSX -Oroszország DIA -DJIA 30 EMM -Fejlődő Piacok
EWC -Kanada PIO -Nemzetközi Vízgazdálkodás ACWI -MSCI Világindex
EZA -Dél-Afrika SPY -S&P 500 EWW -Mexikó

 


Megosztás, most...

Author: ETFmustang

Leave a Reply