EWD – iShares MSCI Svédország tőzsdei alap kereskedés

Megosztás, most...

A “különc” Skandinávok, Svédország a nyerő…!?

 


 

Svédország az északi fegyelmezettség. Akik nem csatlakoztak a “csordához”, azoknak maradt mozgásterük a saját valutájukkal és gazdaságpolitikájukkal. A skandináv országok gazdasági megítélése a legjobb a mostani helyzetet figyelembe véve. Svédországba a szigorú és fegyelmezett költségvetés, és természetesen Norvégiában az olaj is közrejátszik. Azonban a részvénypiacukat ugyan úgy rángatja a nemzetközi helyzet, túl nagy a nyomás és a bizonytalanság a világban.

CDS kötvény biztosítási díjuk az egyik legkedvezőbb a világon.

 

Az a bizonyos CDS felár, amit a kötvények biztosítására fizetnek (plusz költség, a kamaton felül).  Minél alacsonyabb az adott ország, vagy cég CDS felára, annál megbízhatóbb (egészségesebb) a pénzügyi helyzete.

Svédország 40 bázisponttal fizet kevesebbet Németországnál, és ez az érték pénteken 64 bázispontnál is járt. Ez is sejteti, a pozitív svéd megítélést. Valamint nagyban befolyásolja a devizák mozgását, ha téged érdekel a FOREX, akkor érdemes figyelemmel kísérned. CDS 3. negyedéves jelentést 5 éves kötvényekre (angol nyelvű), jól tükrözi a világ helyzetét, valamint az országok megítélését. Hazánk bekerült a ratyi TOP 10-be. Magyarország 501 bázispont (bps),  szemben Svédországé 59,4 és akitől nagyon függünk Németországé 105,69 bázispont.

Szinte  az összes vonzó befektetéseknek minősülő országok vagy régiók füle mögül egyre jobban látható a vaj – a baj. Talán úgy is fogalmazhatók, hogy akik nem szálltak be a nagy kapitalista “habzsolásba”, és nem telepítették a termelőegységeiket a olcsó munkaerővel teletűzdeld Ázsiába, azok jönnek ki most győztesen.

 

Oké itt láthatsz néhány Svéd meghatározó adatsort, ami tökéletesen mutatja, hogy milyen stabilan és egyenletesen hozták helyre a pénzügyi helyzetüket a svédek.

 

 

 

Államadósság alakulása a GDP-hez (klikk a képre).: 1996-ban volt egy erősebb mélypont 73,2% , hasonló helyzetben lehettek mint mi. Majd a fegyelmezett és egyenletes gazdaságpolitikának köszönhetően folyamatos csökkenés tapasztalható az államadósságban. Jelenleg 40% alatt van, a grafikonon tisztán látható.

Ennek köszönhetik, hogy most ilyen alacsony a CDS feláruk.

 

 

 

Jegybanki alapkamat alakulása (klikk a képre).: Természetesen a növekedésezés és  a stabilitáshoz elengedhetetlen, hogy a jegybanki (monetáris), és kormánypolitika (fiskális) össze legyen hangolva. Amit tapasztalunk, hogy ez hazánkban villámokat vett néha.

A svédeknél úgy néz ki hogy egy emelkedő ciklus végéhez közelednek, és ha ennyire felkapottá válik a svéd korona, akkor elindulhat egy kamatcsökkentési ciklus, ami természetesen pozitívan hat a gazdaságra (pénzcsap kinyitása), és természetesen a részvénypiacukra is.

 

EWD – iShares MSCI Svédország (alapadatok) 

34 céget tömörít, domináns az ipari (29,99%), majd a pénzügyi cégek (24,96%)-ban.

Top cégek 

  • -Hennes & Mauritz  11,15%
  • -Ericsson 10,36%
  • -Nordea Bank 7,93%
  • -Volvo 5,69%
Ahogy említettem, nagy a piaci bizonytalanság és a nyomás a piacokon, és ez alól a svéd piac sem kivétel. Azonban ha pozitívabbra fordulnak a körülmények, akkor potenciális célpont lehet a svéd piac. Egyenlőre a svéd kötvénypiac stabilitását emelhetem ki az alacsony CDS felár, és a stabilitás miatt. ha pozitív impulzus érkezik a piacokra akkor +8% emelkedés lehet benne első nekifutásra.
Ha tovább romlanak a gazdasági kilátások akkor ez a piac is eshet a többivel -11,5%  hely van lefelé, főleg úgy, hogy vákuumszerű rések maradtak az árfolyamban. Közép távon jó kilátások vannak a skandináv országokban, illetve a részvényeikben. Egyedül a Dánok lógnak ki egy kicsit a sorból.

Real Time EWD svéd index, referencia az amerikai vezető index SPY-S&P 500-as

Türelem rózsát terem, és néha tövis nélkül…


Megosztás, most...

Author: ETFmustang

Leave a Reply