Egészségügyi szektor húzta Amerikát

Megosztás, most...

Egészségügyi szektor húzta Amerikát

 


 

Egészségügyi szektor húzta AmerikátEgészségügyi szektor húzta Amerikát és erre még rásegített a tartós fogyasztási szektor  is. Az SPX S&P 500 Large Cap ETF indexhez mérve  a legjobb felülteljesítő eddig az XLV -USA Egészségügyi szektor. 2013 januárjától mért időszakot szemlélteti a lenti grafikon szeptember 25-i zárással. 10-11%-os felülteljesítésen áll eddig az egészségügyi szektor, mely teljesen az év eleje óta folyamatos emelkedést tudott felmutatni.
Igaz az utóbbi napokban korrekció jelei mutatkoznak a szektorban, ezt jól példázza a két nappal ezelőtti bejegyzés az ESPA forintos gyógyszeripari befektetési alap is.
Valamint ha a cégeket is szemügyre vesszük, akkor lehet látni, hogy a csúcsokról lefordulva hozamrealizálás kezdődött el. Az amerikai egészségügyi szektor kiemelt cégei a következők: Johnson & Johnson 12,58%, Pfizer  9,67%, és a Merck 7,15%-os jelenlétükkel súlyozzák az XLV -USA Egészségügyi szektor ETF alapját. Az XLV -USA Egészségügyi szektor ETF alapot szorosan követi a felülteljesítésben az XLY -USA Tartós, Ciklikus fogyasztási szektor ETF alapja.
Itt ennél a szektornál még nagyobb kiegyensúlyozottságot lehet tapasztalni.

Több ETF -és Befektetési alap súlyozási módosításánál is észre lehet venni, hogy fölég a tartós fogyasztási szektort feljebb súlyozták a befektetési szolgáltatók, ami további emelkedési potenciálokat mutat előre. Mivel egyszerűen leírva, a felsúlyozás részvényvásárlásokat jelent. Itt ennél az XLV -USA tartós fogyasztási szektorban az Amazon.com, Comcast illetve a Home Depot részvények vannak kiemelve súlyozás szerint.

Természetesen az összgazdasági folyamatokat itt is figyelembe kell tartani, ha korrekciózik a világ ez a szektor sem maradhat ki a csökkenésből. Így ez a két szektor minimális különbségekkel, közel 10-13%-os felülteljesítést mutat az SPX -S&P 500 Large Cap indexhez képest. Az SPX -S&P 500 Large Cap Index 16-17%-os emelkedésen áll a mért időszak alatt, tehát ezen 16-17%-hoz mérten szerepelnek felül vagy alulteljesítve az említett USA szektorok.

 

spxA következő két szektor az XLI -USA ipari és az XLF -USA pénzügyi szektorok. Itt is emelkedésekkel lehet találkozni azonban már sokkal “lájtosabb”. Azonban még így is csinosnak nevezhető az a +4-7%-os felülteljesítés az SPX 16-17%-os teljesítményéhez hozzáadva, USA dollárban közel 10 hónap alatt.
Érdekesség, hogy az XLE -USA energia -és az XLP -USA alapvető fogyasztási szektor, szinte teljesen együtt teljesít az SPX indexel minimális %-os különbségekkel. Tehát cirka 15-18%-os emelkedéssel ajándékozták meg azon befektetőket, akik az SPX indexen kívül az energia -és az alapvető fogyasztási szektorokat kedvelik.

Itt is vagyunk az úgymond alulteljesítők táboránál, ahol az alulteljesítéssel is minimálisan 10%-os nyereséget lehetett elérni az SPX indexhez viszonyítva. Az XLK -USA Információ technológiai szektor lehet talán az egyik nagyobb csalódás, az XLB -USA alapanyagszektor mellett. Igen olvastam és hallottam több esetben is, hogy 1000$-os szintekre taksálták az Apple árfolyamát.
Anno több hete várt korrekció meg is érkezett az Apple részvénybe, sőt még rá is tetőzik az, hogy a hatalmas készpénzállományon kívül az utóbbi időkben igazán nincs mit “villantani” az Apple vezetésnek. Igaz a nagyobb korrekciót egy erősebb felpattanás követte, de nincs ami tartós emelkedési pályára vinné az árfolyamot. Talán majd a másik két nagyágyú, a Microsoft és a Google valamit “villant” az IT szektorban. Igaz azt hozzá kell tennem, hogy az Apple 14,18%-os súlya kétszer akkor mint az előbb említett cégek jelenléte az XLK -USA IT szektorban.

Összegezve, egy nagyon kellemes háromnegyed év után vagyunk. Ja igen itt van a legnagyobb alulteljesítő a XLU -USA Közműszolgáltatók szektora. Itt az osztalékhozamok lehetnek érdekesek, mivel ezen szektor cégei kissé túladottnak tűnhetnek és az alacsonyabb árfolyam mellett fizetett osztalékok többet érhetnek elszámoláskor. Itt is mint minden más cég esetében a meghatározó szinteket kell keresni, hogy ne érjen minket negatív meglepetés. Mert a következő hetekre akár egy dinamikusabb visszarendeződés is folytatódhat, amit a piacokon már látható is.
USA Szektorok


Megosztás, most...

Author: ETFmustang

Leave a Reply