Duplázott a Kávé

ETFmustang
Megosztás, most...

Duplázott a Kávé

 

Duplázott a KávéDuplázott a Kávé, úgy hogy 2011-től 2013 év végéig folyamatos csökkenést mutatott. 2014-ben eddig duplázott a kávé árfolyama. Amit jól mutat a COFF -ETFS Coffee ETC alap, melyet Londonban tudunk lekereskedni, $ elszámolással. Ez az ETC Tőzsdei nyersanyagalap a DJ-UBS Coffee Subindexet követi és másolja. Akkor most már rá is térek a lényegre, hogy miért is duplázott a kávé idén. Brazíliában 60 éve a legszárazabb negyedév miatt arra számítanak, hogy az ellátás akadozni fog az egész világon. Az International Coffee Organization elmondása szerint a jelenlegi problémák Brazíliában, ami a nemzetközi kávétermelés 37%-át látja el, akár az elkövetkező két évre megpecsételhetik a kávéellátás jövőjét.
Továbbá, a fejlett országokban (a föld kávéfogyasztásának 55%-a) a gazdasági növekedés feléledése egészen jelentős készlet deficitet okozhat. Három egymás utáni év elteltével, mikor átlagosan 5 millió zsák kávé túltermelés volt (egy zsák = 60kg kávé), ebben az évben 15 millió zsáknyi hiány léphet fel. Ha még több hónapig tart a száraz időszak Brazíliában, rekord mennyiségű deficit keletkezhet a kávépiacon. Az egyetlen tényező, ami enyhíteni tudna a problémán, az egy hirtelen magas kávéellátmány lenne Vietnamból, Kolumbiából vagy Indonéziából.
Viszont még ha ezek az országok képesek is lennének egy kicsivel nagyobb készlet kibocsátásra, mint az várható, az nem lesz elég, hogy a Brazil alacsony készletet helyettesítse az elkövetkező 3 évben.
Következtetések: Véleményünk szerint a nyomás a kávéárakon még sokáig fennáll, mivel a helyreállítási folyamatok a jelenlegi árakra mind a kávétermelőknek és a fogyasztóknak évekbe telnek majd. Továbbá a nettó long pozíciók száma még mindig messze van a korábbi csúcsoktól. Ebből kiindulva a mostani korrekciót érdemes megvárni és vételeket nyitni a további kávéhiányra spekulálva. Az időjárással kapcsolatban a foci VB miatt, folyamatos információkkal leszünk ellátva. Ami tovább támogathatja a pozíciókkal kapcsolatos elvárásokat.

 
COFF -ETF Coffee Weekly, Heti

 


Megosztás, most...

Leave a Reply

Next Post

Külföldiek Amerikában

Megosztás, most...Külföldiek Amerikában   Külföldiek Amerikában, azaz pontosan fejlett piaci részvények az amerikai kereskedésben. Ez is egy nagyon érdekes és hasznos index, a délutáni kereskedésre. Az ADRD -PowerShares Fejlett piaci 100 ADR ETF alapjáról van […]

Translation »