Dühöngő MSCI spanyol “bika” tőzsdei alap

Megosztás, most...

A spanyol “bika”, már nagyobb falat lehet az EU zónának…

 


 

A dühöngő spanyol “bikának”, két fokozattal rontotta a Standard and Poor’s az adósságának besorolását. Ezzel egyre veszélyesebb vizek felé kerül a spanyol index tőzsdei alap. Mivel nagyon sok alapkezelő belső befektetési politikája kizárja, vagy szabályozza, hogy milyen hitelbesorolású országok vagy cégek pénzügyi eszközeit tarthatja a portfóliójukban.

BBB pluszról, BBB mínuszra sorolták vissza, és ez már a befektetésre ajánlott kategória alsó szintje.

A jövőben kilátások negatívak, ami további leminősítést hozhat a spanyoloknak, amennyiben nem lesz javulás, vagy egy fenntartható fegyelmezett költségvetés.
EWP – iShares MSCI Spanyol Index tőzsdei alap, 27 céget tartalmaz. Azonban három cég teljesen kiemelkedik az alapból. Tehát ezt úgy kell értelmeznie, hogy ezzel a három céggel túlsúlyozott a MSCI spanyol tőzsdei alap.
Ez azt jelenti, hogy ez a három cég közel 50%-os kitettséggel rendelkezik a tőzsdei alapban.

  • Banco Santander 22,09%
  • -Telefonica 16,66%
  • -Banco Bilbao 10,28

Jól láthatja a grafikonon is, hogy csak a Telefonica mozgása tér el némiképp az a tőzsdei alaptól. Ellenben a pénzügyi cégek erősen együtt mozognak az alappal, ezért is érdem minden esetben figyelemmel kísérnie, hogy milyen a cégek, illetve a szektorális %-os súly egy alapban.
Itt 41,88%-os pénzügyekkel, valamint
telekommunikációval (+16,66%) , és szolgáltatásokkal (+12,86%) foglalkozó cégekkel együttesen 71,4%-os túlsúly van az alapban.
Összességében, nagyon érdemes figyelnie, a spanyol bankrendszerrel kapcsolatos fejleményeket, mert intenzíven befolyásolhatja a tőzsdei alap mozgását.

 

EWP -MSCI Spanyol Tőzsdei Index alap, heti grafikonon is jól láthatja, hogy csökkenésben van a spanyol index, ami természetesen nem meglepő.

Kék mozgóátlag, valamint az itt található vízszintes támasz letörésével, teljessé válhat a csökkenés. A zöld mezők réseket mutatnak, ami annyit feltételez, hogy idő kérdése és  betöltésre kerülnek. A két zöld alsó rés, nagyobb és erősebb, ezért könnyen előfordulhat a következő hetekben az a 15-20%-os csökkenés a spanyol tőzsdei index alapban.

Amennyiben, ez így alakul, akkor erőteljesen hathat az EU alapokra, amit több biztosítási egységekhez kötött Unit-Linked szerződés is tartalmazhat. Továbbá, ha a spanyol pénzügyi szektor reccsen akkor, nincs is min gondolkodnia, egyből reagálni fog az egész európai pénzügyi rendszer.

 

Napi EWP MSCI Spanyol Index valós idejű grafikon


//


Megosztás, most...

Author: ETFmustang

Leave a Reply