Devizák, tőzsdei emelkedést jeleznek

Megosztás, most...

Devizajelzés, jöhet a következő tőzsdei emelkedés?

 


 
Érdekes dolgot vettem észre, a lényege az, hogy a deviza ügyletek újabb tőzsdei emelkedést jeleznek előre.

Devizák esetében azonban azt figyelembe kell venned, hogy ez egy spekuláció a részemről, aminek 80%-os esélyt adok, mert azért az utóbbi időkben nagyon résen kell lenni a tőzsdei piacokon.

-nyitott szemmel alvás, mint a krokodilok /André Kostolany/

Amit a grafikonok mutatnak, azok ténylegesen úgy vannak. Ellenben a hírekkel, kommunikációkkal valamint a bankházakból, intézményekből érkező jelentésekkel…..azért mindenki egy kicsit “hazabeszél”, tisztelet a kivételnek.

 

Hazabeszélés alatt azt értem, hogy azért a nagy pénzügyi intézetek, a saját tőzsdei pozícióikat szándékozzák segíteni kicsit, és ami valahol érthető is. Amiről most itt írok  kedves olvasom, az a bizonyos Carry trade (lejjebb) ügyletekkel foglalkozó G10 devizáit tömörítő, deviza tőzsdei alap együttmozgása a vezető amerikai indexel az S&P 500 -al (SPY).

Carry trade röviden: -devizákkal párokban kereskedünk. Például ha a EUR/HUF devizapárról beszélünk, és arra spekulálunk (számítunk), hogy gyengülni fog a forint az euróval szemben, ami sajnos életszerű is. Akkor EUR/HUF longot (vételt) indítunk el a piacon, megvesszük az eurót a forinttal szemben, tehát így forintot adunk el. Ez azt jelenti, hogy mivel 1%-os kamat van az EU-ban, és hazánkban pedig 7%-os, a kamatkülönbözet egyszerűen -6%.  Mert eurót veszünk, és ez a vétel befektetésnek minősül 1%-on, ellenben forintot adunk el, és ez az eladás hitelfelvételnek minősül 7%-on. Így alakul ki az éves -6%-os kamatkülönbözet, amit naponta  vesznek el az árfolyamból, és csak akkor érvényes ha napon túl tartjuk a deviza pozíciónkat, amit “roll over”-nek neveznek.

Ezért is nagyon fontos a jegybanki kamatdöntések szerepe.

Kamatemelés, deviza erősítésére illetve a pénzcsapok elzárására, a gazdaság lassítására van hatással.

Kamatcsökkentés pedig a deviza gyengítésére, pénzcsapok kinyitása, a gazdaság élénkítésére van hatással.

 

Itt ezen a grafikonon azt szándékozom megmutatni számodra, hogy milyen erős az együttmozgás a két tőzsdei alap között. Mivel, hogy dollár elszámolás van még a világon, és ezt nem tudom elégszer hangsúlyozni.

A dollár és az amerikai piacok viselkedése intenzíven hatással van a világ összes tőzsdéjére, illetve a nyersanyagok árfolyamára. 500 legnagyobb amerikai céget tömörítő alap (SPY) van összehasonlítva a G10 devizákat tömörítő alappal (DBV)(devizák lejjebb).

Jól láthatod, hogy azért a piros G10 alap, mozgékonyabb  mint általában a devizák, ezt leszámítva nagyon erősnek mondható az együttmozgás.

Ami igen elgondolkodtatott engem, és arra a következtetésre jutottam, hogy akkár piaci indikátornak is lehet használni. Lejjebb bővebben kifejtem a spekulációm lényegét, addig táblázat formájában mutatom meg a G10 devizákat.

 

Devizák   Devizák Eladás   Devizák Vétel
 
EUR USD -33,86% NZD 34,08%
GBP JPY -34,92% NOK 33,67%
CAD CHF -34,04% AUD 33,5%
SEK

DBV – PowerShare DB G10 Currency Harvest ETF  –DBV tőzsdei alap befektetési politikája arról szól, hogy a táblázatban említett 10 deviza közül mindig a 3 legmagasabb kamattal rendelkező devizát, és a 3 legalacsonyabb kamattal rendelkező devizával. Carry trade, illetve trend szerű mozgásokat kihasználva, 3 hónapos határidős deviza pozíciókkal többletnyereséget érjen el.

 

Ami érdekességgel szolgált számomra a deviza G10 alapnál, hogy kialakult egy  zászló formáció, ami további emelkedést jelez előre a deviza alapnál.

Jól láthatod, hogy egy szimmetrikus háromszögből kitörve, egy intenzív emelkedést produkált, hasonlóképp mint a részvények!

Az emelkedés a zászló rúdja, majd kialakítva a zászlót, egy csökkenő csatornába lépve, a zászló rúdjának 1/3-át visszavéve a piac. Ami megerősíti a zászló formáció további irányát.  A negatív 1/3-os  korrekció (csökkenés) megerősíti a kitörés feltételezését 80-85%-ban, főleg ha a legutóbbi maximumot is áttöri, amit piros körrel jelöltem.

A grafikon alján helyezkedő indikátor is , vételi jelzést mutat, ami tovább erősítheti a fenti okoskodásomat. Amennyiben nem tudja áttörni, akkor egy dupla tetőt kialakítva intenzív esés alakulhat ki.

 

Összegzés: -Amennyiben így alakulnak az események a devizapiacon, és megvalósul az emelkedés. Akkor lehet arra számítanod, a részvény illetve nyersanyag piacokon is, emelkedések alakulhatnak ki, ami forint erősödést is jelenthet, azonban fontos, hogy a feltételeknek teljesülniük kell. Azért nap mint nap folyamatosan meg kell majd “birkózni” a hírekkel és eseményekkel, amik impulzív (rövid) ellentétes mozgásokat eredményezhetnek.


Megosztás, most...

Author: ETFmustang

Leave a Reply