Dél-Afrika tőzsdei alap kereskedése

ETFmustang
Megosztás, most...

Dél-Afrika a  nyersanyagok országa.

 


 

Dél-AfrikaDél-Afrika ásványkincsekben leggazdagabb országai közzé tartozik.

Világ aranytermelésének 45-50%-át adja, továbbá uránt, gyémántot, platinát vasat, rezet és kőszenet is bányásznak.

Dél-Afrikának az egyik nagy problémája, hogy kőolajból, és földgázból behozatalra szorul, és ezt az Arab országokból hajon keresztül érkezik az országba. Tehát fontos tényező az Arab világ helyzete.

 

GDP 40-50%-át a bányászat és az ipar adja, tehát a bányászattal kapcsolatos kormányzati döntések, illetve a keresleti igény nagyban befolyásolja a GDP alakulását Dél-Afrikában.

 

Azért Dél-Afrikát is érzékenyen érinti a világ nagy problémai, főleg a nyersanyag árfolyam drasztikus csökkenése és a kereslet hanyatlása.

Azonban stagnálás és némi javulást lehet felfedezni a GDP-ben, közrejátszhatott az is , hogy kamatemelési ciklusban van az ország ami lassítja a gazdaságba áramló tőkét. A nyersanyagok keresletének élénkülése pozitívan hathat a GDP-re, azonban a kőolaj és a földgaz árfolyamának emelkedése  pedig negatívan. Mivel importra szorul belőlük.

 

Melósok  nagy része fekete, és ez sok problémát is szül a faji megkülönböztetés végett is.

 

Brutális 25%-os munkanélküliség uralkodik az országban, tehát van mit lefaragni. Talán ez az érték is csökkenhet a nyersanyag kereslet felélénkülésével, valamint a pozitívabb kormányzati intézkedésekkel. Mert ugye nagyon kemény a faji megkülönböztetés, ebben az Afrikai országban is.

Szinte azt írhatom hogy puskaporos hordó. Erre nagyon fontos odafigyelni, mert ez befolyásolhatja a gazdasági teljesítményt is.

Energiatermelésének alapja a kőszénbányászat, és itt is több melóst szívhat fel a foglalkoztatás.

 

Exporttermékeik.: -Arany, gyémánt, platina, szén, urán, gyapjú, déligyümölcsök és a kukorica.

Importtermékek.: -Műszaki berendezések, alkatrészek, gépek, járművek, kőolaj, földgáz és természetesen élelmiszer.

Főbb partnerek.: -EU, USA, Japán, Mozambik és Szaúd-Arábia.

 

Főbb Dél-afrikai túlsúlyos tőzsdei alapok, és cégek.

EZA iShares  MSCI South Africa ETF 99,45%
GAF SPDR  S&P Middle East & Africa 87,31%

 

 

 

Cégek GAF (129 cég) EZA (50 cég)
1-MTN Group 8,42% 11,5%
2-Sasol 6,95% 10,9%
3-Naspers 5,54% 6,5%
4-AngloGold 5,15% 6,63%
5-Standard Bank 3,73% 5,74%
6-Gold Fields 3,72% 4,5%
7-Impala Platinum 3,24 4,14%

 

EZA – iShares MSCI South Africa

Heti grafikonon, a piros és a zöld vonalak között torlódik az árfolyam, ami nagyobb mértékű elmozdulást mutat előre. Meghatározó árfolyamszinteket a Fibo vonalak jelzik felfelé és lefelé egyaránt. A 30 napos kék mozgóátlag meghatározó lehet az árfolyam alakulásában, alatta short, felette long-os a történet.
Amíg ilyen erősödést mutat a dollár, és ilyen bizonytalanság övezi az EU-t, inkább lefelé várható az árfolyam. Ha a zöld támaszvonalat is letöri, akkor további nagy zuhanásokat tapasztalhatsz, ha megtartja abban az esetben meg lehet venni a Dél-afrikai piacot.

A további emelkedésben a piros ellenállás, és a kék mozgóátlag áttörése esetén lehet bízni, de akkor intenzíven 15-20% simán benne lehet. Főleg akkor, ha a dollár gyengül, stabilabb EU, nyersanyag kereslet emelkedés, és a kamatok csökkenése beindul Dél-Afrikában.


Megosztás, most...

Leave a Reply

Next Post

India tőzsdei alapok kereskedése

Megosztás, most...India, 2010 november óta a -45%-ot esett     India a világ második legnépesebb országa, magas belső fogyasztással. A világon minden 6. ember indiai. Mióta az S&P hitelminősítő befektetésre alkalmasnak minősítette az országot, ami annyit jelent, hogy […]

Translation »