Biztató jövőkép Norvégia

Megosztás, most...

Biztató jövőkép Norvégia

 


 

Biztató Jövőkép NorvégiaBiztató jövőkép Norvégia gazdaságáról, befektetéseiről cégeiről. Biztató jövőkép Norvégia olajpénzeinek felhasználási elképzelései. Norvégiába szó szerint nem “tudnak” mit kezdeni az olajból származó hatalmas bevételekből. Természetesen Norvégiában is vannak kátyúk, felújításra váró középületek. Azonban a 90-es évektől egy olyan “pénzszivattyú” létezik a Norvégoknál, ami a gazdaságba és jövőbe szivattyúzza a pénzt. Mit is jelent ez?
Létrehoztak egy hatalmas méretű olajalapot, melynek mérete napjainkban 570 milliárd euróra hízott. Ez valóságosan az jelenti, hogy a világ tőzsdéin jegyzett cégek piaci értékének cirka 1,2 %-a, azaz minden cégben ekkora tulajdonrésze lehetne a Norvég kormánynak.
A norvég kormány évente legfeljebb 4%-ot használhat fel az olajalap hozamaiból. Munkanélküliség kis túlzással szinte ismeretlen, folyamatosan 3% alatti tartományban tartózkodik. Nagyvonalú szociális ellátást, illetve a költségvetést is ebből tudják folyamatosan pozitív tartományba tartani.
Továbbá az energiaszektorban dolgozok 70-80%-kal magasabb bérért dolgoznak, mint a hasonló európai munkavállalók. Ezt az irdatlan mennyiségű pénzt, most már leginkább arra szándékozzák fordítani, hogy egyre jobban helyzetbe tudják hozni a norvég vállalatokat.
Többen mondták, hogy “könnyű” a Norvégoknak az olaj miatt. Igen ám, de az olajból származó bevételt másképpen is felhasználhatták volna. így most már szinte azt is lehet írni, hogy önfinanszírozóvá vált a norvég kormány, ezzel a szemlélettel. Ezzel  a szemlélettel megerősödik egy biztató jövőkép Norvégia megítéléséről, illetve befektetési lehetőségeiről. Továbbá biztató jövőkép Norvégia fizetőeszközével kapcsolatban is. Mivel a norvég korona mögött ilyen erős az olajalapból származó fedezet, érdemes a figyelmet a NOK árfolyamára fordítani, akár a forinttal szemben is.

 

 

2 tőzsdei ETF alapon keresztül érheti el a Norvég befektetési lehetőségeket, USA dollárban jegyzett MSCI és FTSE biztató jövőkép Norvégia indexeit.

 

ENOR -iShares MSCI Norway IMI ETF Alap, 51 norvégiai céget tart, közel 44%-ban energiaszektor részvényeivel túlsúlyozva. Statoil 16,31% energia, Telenor 10,15% telekommunikáció, Seadrill 10,02% energia és a DNB 9,48% pénzügyi részvénnyel enyhén túlsúlyos az ETF alap.
NORW -Global X FTSE Norway 30 ETF Alap, a nevéből is kitűnik 30 norvég céget tart, hasonlóan az elöbbi MSCI alaphoz, itt is az a 4 vállalat dominál az ETF alapban, azonban eltérő %-os súlyozással. Statoil 15,18% energia, DNB 12,04 % pénzügy, Seadrill 11,15 % energia és a Telenor 10,36% telekommunikáció súlyozza az ETF alapot.

 

Technikailag a hetes grafikonon is biztató jövőkép Norvégia. Kitörés előtt áll a norvég Global X FTSE ETF alap. Amennyiben megtörténik a kitörés, akkor közel 10%-os emelkedés jöhet 18 -os árfolyamig egyenlőre. Ha a 18 $-os árfolyamnál lesz is némi korrekció, lehet arra számítani, hogy tovább emelkedhet az ETF alap.
18 $-os ellenállás áttörésével egy nagyobb emelkedési szakasz nyílhat a norvég ETF alap elött, ami teljesen  20-21 $ fölé emelheti az alap árfolyamát, és ez közel még +14%-os emelkedést hozhat az ETF alapban. Mivel heti grafikonról van szó, ez több hónapos időszakot jelenthet, ezért az árfolyam ciklikusan emelkedhet a 18 $-os illetve a 20-21 $-os célárfolyamok irányába. Tehát technikailag, fundamentálisan, azaz pénzügyileg is biztató jövőkép Norvégia!

 
NORW 30 ETF, biztató jövőkép Norvégia

 

További javasolt oldalak
Tőzsdei ETF Alapok GDXAranybányászati Részvények IEV -Európa 350 Részvény
Alapok Eszközei IXC -Globális Olaj -és Gázrészvények EWO -Ausztria
Nyersanyagok DIA -DJIA 30 EMM -Fejlődő Piacok
EWC -Kanada PIO -Nemzetközi Vízgazdálkodás EWD -Svédország
EZA -Dél-Afrika SPY -S&P 500 ACWI -MSCI Világindex

 

 


Megosztás, most...

Author: ETFmustang

Leave a Reply