Arany bányászati részvények és tőzsdei alapok

ETFmustang
Megosztás, most...

Szűkülő kínálat, növekvő arany kereslet, és pénzügyi bizonytalanság…

 


 

….ez mind-mind árfelhajtó tényezőknek minősülnek, az arany bányászati részvények esetében is.

Ha számodra túlságosan konzervatív befektetésnek tekinted a szimpla arany befektetést, akkor ez a bejegyzés neked szól. Azért mert az arany mozgását követik ezek a részvények, illetve alapok csak annyi a különbség, hogy nagyobbat mozdulnak (x2, x3).

Mostanában korrekciózik az arany, ami természetesen nagyon jó beszállási lehetőséget biztosít számodra, csak türelmesen ki kell várnod.

 

Készítettem egy grafikont melyen az arany kék (GLD), nagy bányászati  piros (GDX), és kis – és közepes bányászati zöld (GDXJ) cégeket tömörítenek. Nagyon jól lehet látni, hogy milyen nagy különbségek vannak köztük, pedig mindhárom az arany illetve egy fémek mozgását követik.

 

Tehát a legutóbbi csúcspontokból kiindulva a GLD kék -7,96%-ot, a GDX piros -13,09%-ot, és a kis cégeket felvonultató GDXJ zöld -19,21%-ot esett.

A kisebb bányászati alap (GDXJ) sokkal jobban reagál a részvénypiaci eseményekre, és durván háromszor akkorát mozdul, mint az arany. Ha te szereted a kockázatot, a nagyobb hozam érdekében, akkor rajta. Ha nem akkor arany GLD, vagy a GDX-et ajánlom.

A nagyobb cégeket tartalmazó alapról bővebben, és a három fontosabb bányász részvény árfolyam alakulását mutatom be.

 

 

GDX – Market Vectors Gold Miners

A világ 30 legnagyobb bányászati cég van jelen ebben az alapban., 64%-ban Kanadai cégek.

Meghatározó cégek

  • -Barrick Gold 16,68%
  • -Goldcorp. 14,01%
  • -Newmont Minig 11,2%
A grafikonon jól láthatod, hogy a zöld ferde támaszvonal, mutatja  az irányt, és amennyiben a zöld vonal felett tud maradni akkor vételek vannak benne. Ha letöri akkor további esésre lehet számítani, érdemes megvárnod ezt a pár napot. Meghatározó árfolyamszinteket a vonalak jelzik. Ahogy az egyik vonalon túljut, nagy a valószínűsége annak, hogy a következő a cél, ha nem éri el vagy nem tudja áttörni lehet arra számítanod, hogy lefordul az árfolyam.  Az indikátor is lassan vételi jelzésbe fordul, de még kell neki is egy pár nap, fontos hogy felfelé mozduljon. Akkor most a főbb bányászati cégekről.

 

ABX – Barrick Gold 16,68%

Több mint 20.000 alkalmazott dolgozik, 26 működő bányában az egész világon. Folyamatban lévő 3 beruházás is tovább erősítheti a cég megítélését és bevételét, ami árfolyam felhajtónak minősül. Bennfentes infók.  Kanadában, és New York-ban jegyzik a papírt.

9 tőzsdei alapban van jelen, de természetesen a legnagyobb jelenlét a GDX-ben van.

A grafikonon jól láthatod, hogy a piros karikával jelzett árfolyam szintek meghatározók voltak az árfolyam további alakulására. Most is egy ilyen szinten kereskednek a részvénnyel, ha megtartja akkor 15-20%-os emelkedés benne lehet a papírban. Ha nem tartja meg, érdemes kivárnod és később beszállni.

 

 

GG – Goldcorp 14,01%

2001 óta folyamatos fenntartható növekedés van a cégben, amit a tartalékok, felvásárlások és a fejlesztések biztosítanak. A következő 5 évben, további 60%-os növekedést várnak. Fontos cél a költséghatékony kitermelés mellett, a környezetre és az emberekre való odafigyelés és segítés. New York-ban és Kanadában jegyzik a papírt. Bennfentes infók.

Szintén 9 tőzsdei alapban van jelen, de természetesen a legnagyobb jelenlét a GDX alapban van.

Tegnapi napon erős eladói nyomás alatt volt nyitástól zárásig a papír és közel 4%-ot esett, igaz egész USA hullott mint a kő. A legutóbbi minimumpontig öntötték a papírt, most életveszélyes bármit is írnom, ki kell várnod, hogy mit hoz a holnap. Talán annyit, hogy a fibo vonalak, illetve a zöld támasz vonal adhat támpontot. Valamint az arany jegyzése, és a hangulat.

 

 

NEM – Newmont Mining 11,2%

Newmont piacvezető teljesítményét a magas színvonalú környezetvédelmi menedzsment, egészségügyi és biztonsági szemlélet is erősíti. Közel 34 ezer alkalmazott dolgozik a cégnél több országban. (USA, Ausztrália, Peru, Indonézia, Ghána, Kanada, Új-Zéland és Mexikó) Mint arany bányászati cég, egyedül szerepel az S&P 500-as Indexben, és benne van a Fortune 500-as elitben is. Bennfentes infók. 

A Newmont 64 tőzsdei alapban van jelen, de ez a cég is a legnagyobb jelenléttel a GDX alapban van.

Ebben a papírban is, mint szinte az összes USA részvényben erős eladói nyomás uralkodott egész nap, csak zárás előtt lett egy kicsit pozitívabb a hangulat. Ha a piros támasz vonalról vissza tud korrigálni, akkor akár +14% is benne lehet a papírban. Ha tovább romlik a helyzet és a vonal alá kerül az árfolyam, akkor további esés is lehet benne. Azonban érdemes ennél a papírnál is figyelni az indikátor mozgását, mert ha felfelé kezd mutatni akkor egyenlőre meg lehet a részvény alja.

 

 

Real Time arany GLD alap, és a bányászati részvények (ABX, GG, NEM)

 

Csákány, ásó, lavór és mehet az arany keresés!


Megosztás, most...

Leave a Reply

Next Post

UUP - Erősödő Dollár Index

Megosztás, most...Izmosodó dollár bika, a részvénypiacok remegése….     Mi lesz itt? Most végre lehet, hogy teljesen ki fognak tisztulni a piacok? Ha 1-2 hónappal ezelőtt forintért dollár elszámolású papírokat vettél, akkor ömlik a nyereség az öledbe, […]

Translation »